Hallitus nopeuttaa sotilaallisen avunannon mahdollistavaa lakia

Hallitus nopeuttaa lakimuutosta, jonka osana Suomi voisi antaa pyydettäessä myös sotilaallista apua toiselle EU-maalle.

Ranska pyysi EU:n turvatakuiden käyttöönottoa Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Yhteisvastuulausekkeen mukaan jäsenmaat sitoutuvat auttamaan kaikin keinoin toisiaan, kun yksi maa joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi. Suomi ei voi kuitenkaan antaa esimerkiksi sotilaallista apua lainsäädännön takia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, että lakimuutosta valmistellut työryhmä saa raporttinsa valmiiksi tammikuussa. Alun perin työryhmän oli tarkoitus saada raportti valmiiksi toukokuussa.

–?Puolustusministeriö on valmis antamaan lakiesityksensä maaliskuussa, puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) lisäsi.

SDP:n Erkki Tuomioja kysyi omassa puheenvuorossaan, miten hallitus aikoo maksaa mahdollisen avunannon.

–?Nyt ollaan tehty päätöksiä, jotka tarkoittavat merkittävää leikkausta sekä kriisinhallinnan varautumiseen ja kehitysyhteistyöhön. Nämä ovat juuri sellaisia välineitä, jotka ovat tarpeen myös terrorisminuhan torjunnassa, Tuomioja sanoi.

Ulkoministeri Timo Soini vastasi, että tarvittavia rahamääriä on vaikea ennakoida etukäteen ja leikkauksia on tiukassa taloustilanteessa tehtävä.

–?Meidän täytyy priorisoida kipukohtiin, Soini sanoi.

Hallitus vastasi opposition kysymyksiin myös subjektiivista päivähoitoa koskevan lain muuttamisesta ja turvapaikanhakijoiden työkarenssista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Katiska-oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Niko Ranta-ahon syytettä ex-puoliso Sofia Belorfin pahoinpitelystä

Heinolassa järvellä potkurivian vuoksi ajelehtinut alus ja sen matkustajat on saatu maihin

Hevonen vajosi mutaojaan, aasi ilmoitti huudoillaan kaverinsa hädästä

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Jyväskylän yliopistolla aavistuksen Itä-Suomen yliopistoa väljempi maskilinjaus – perjantaina saattaa tulla uusi ohjeistus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.