Hallitus patistaa sopua jäänmurtajien työkiistaan – Puhelinkokous järjestetään

Hallitus yrittää kaikin keinoin patistaa osapuolia sopuun jäänmurtajien työkiistassa.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) on ollut yhteydessä työmarkkinaosapuoliin ja valtakunnansovittelijaan, jotta kiistaan löydettäisiin vielä ratkaisu ennen laajoja tukilakkoja. Myös valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.), työministeri Lauri Ihalainen (sd.) ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) ovat olleet aktiivisia asiassa.

Pääministeri on kutsunut myös hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan puhelinkokoukseen käsittelemään tilannetta. Hallituslähteistä korostetaan STT:lle, että hallitus ei ole kuitenkaan neuvotteluosapuoli, vaan asia on täysin sovittelijan ja työmarkkinaosapuolten käsissä.

Jäänmurtajien työehtokiistan sovittelua jatketaan kello 12 valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla. Työehtosopimusneuvotteluiden kariutumisella olisi laajat vaikutukset, sillä työntekijäpuoli on uhannut laajoilla tukilakoilla. Matkustaja- ja rahtiliikenne pysähtyisi suomalaisaluksilla kiirastorstaina kello 14.

Työehtokiistaa on ratkottu valtakunnansovittelijan johdolla jo seitsemättä viikkoa. Suomen Merimies-Unioni ja Konepäällystöliitto kiistelevät valtionyhtiö Arctia Shippingin kanssa työehtosopimuksen yleissitovuudesta.

Jäänmurtajat ovat olleet lakossa jo maaliskuun puolivälistä. Torstaina alkaisi tukilakko, joka koskisi Suomen lipun alla kulkevia matkustaja- ja rahtialuksia.

Jäänmurtajalakko päättyi, laivat kulkevat pääsiäisenä

"Vähän on jännitys päällä" – Kuinka käy pääsiäisen laivamatkojen?