Hallitus ryhtyi poikkeustoimiin – joukkokokoontumisia perutaan, koulujen ja päiväkohtien kohtalo vielä auki

Hallitus suosittelee, että koronaviruksen leviämisen estämiseksi kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi suositellaan, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että hallitus varautuu koronaviruksen leviämisen aiheuttamiin kustannuksiin lisätalousarviolla. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) vakuutti omalta osaltaan, että haittojen hoito ei tule jäämään rahoituksesta kiinni. Kulmuni lupasi hallitukselta tukitoimia myös yrityksille ja toivoi, että pankit ottavat huomioon yritysten rahoitustarpeet.

Puolueet koolle tänä iltana

Marin kertoi, että kaikki eduskuntapuolueet on kutsuttu tänään kello 18 keskustelemaan mahdollisista laajemmista rajoittamistoimenpiteistä koronaviruksen vuoksi.

Tilaisuuteen on kutsuttu kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ja kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Tilaisuudessa on Marinin mukaan tarkoitus keskustella siitä, mitä käytännössä tarkoittaisi yhteiskunnan kannalta, jos Suomessa siirryttäisiin keskitettyyn päätöksentekoon vaikkapa päiväkotien ja koulujen sulkemisesta sekä liikkumisen rajoittamisesta.

Matkustamista syytä välttää

Hallitus suosittelee muiden kuin välttämättömien työmatkojen perumista ja lomamatkojen siirtämistä. Koronaviruksen epidemia-alueilta palaavien tulee sopia työhön paluun ajankohdasta ja poissaolosta työnantajan kanssa. Etätyötä tulee suosia, jos työtehtävät sen mahdollistavat.

Epidemia-alueelta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkoteihin ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdasta ja 14 päivän poissaolosta.

Kansalaisia kehotetaan noudattamaan erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien eli ikääntyneiden ja perussairaiden kanssa asioidessa.

Terveydenhoidon henkilökunta pidettävä toimintakykyisenä

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi, että koronaviruksen johdosta on olennaista varmistaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta pysyy terveenä ja toimintakykyisenä.

Terveydenhuollon työntekijöiden on jäätävä matalalla kynnyksellä kotiin, jos he tuntevat alkavia flunssan oireita tai ovat palanneet kotiin epidemia-alueelta.

Myös riskiryhmien jäseniä pitää suojella tartunnalta.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) totesi, että koronavirusepidemian leviämistä kaikkiin Euroopan maihin ei voida enää estää.

THL lähettää koronaviruksesta tietopaketin kaikille suomalaisille kotiin molemmilla kotimaisilla kielillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hallitus: Kaikkien ulkomailta palaavien suositellaan jäävän kahdeksi viikoksi pois töistä, koulusta ja päiväkodista

Hallitus päätti suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi – katso lista