Hallitus tiiviisti mukana työmarkkinaneuvotteluissa

Työmarkkinajärjestöt ovat jatkaneet tänään tiiviisti neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta ja paikallisesta sopimisesta.

Isoin hiertävä asia työmarkkinapöydässä on tiettävästi edelleen paikallinen sopiminen, jonka pelisäännöistä työmarkkinajärjestöjen pitäisi päästä sopuun.

Etelärannassa käytävissä neuvotteluissa on tänään väännetty kättä yhä myös yhteiskuntasopimuksesta eli työmarkkinajärjestöjen vaihtoehdosta hallituksen työelämän kiristyspaketille. Neuvottelulähteiden mukaan sopimuksen elementit alkavat olla kasassa, mutta kiristysten suuruudesta neuvotellaan yhä. Palkansaajat jättivät iltapäivällä oman ehdotuksensa kokonaisuudeksi, jota työnantajat käsittelivät sen jälkeen.

Yhteiskuntasopimuksen on arvioitu voivan syntyä nopeastikin, jos paikallisen sopimisen kysymyksistä löydetään sopu. Eteneminen paikallisessa sopimisessa on kuitenkin ollut nihkeää.

Hallituksen edustajat tapasivat järjestöjohtajat aiemmin tänään ja uutta tapaamista on kaavailtu vielä tälle päivälle.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) ei halunnut tänään kommentoida neuvottelutilannetta.

– Hallituksen viesti on, että sopikaa ja pitäkää rimaa korkealla, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi STT:lle eduskunnassa. 

Sipilän mukaan mitä kunnianhimoisempi ratkaisu on, niin sitä parempi se on työllisyystavoitteiden näkökulmasta.

Useat järjestöjohtajat ovat aiemmin arvioineet, että neuvottelutulos voitaisiin saada aikaan tämän kuun aikana. Neuvottelijat ovat varautuneet olemaan koolla ainakin viikonloppuna.

Ainakin Akavan ja SAK:n hallinnot ovat koolla vielä tänään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.