Hallitus vahvisti ottavansa vastaan enintään kahdeksan Välimereltä pelastettua turvapaikanhakijaa

Suomi ottaa vastaan enintään kahdeksan Välimereltä pelastettua turvapaikanhakijaa, jotka saapuivat avustuslaivalla Italiaan. Valtioneuvosto vahvisti yleisistunnossaan EU-ministerivaliokunnan muutama viikko sitten tekemän päätöksen.

Avustusaluksella oli noin 40 siirtolaista, joiden Italia ei sallinut nousta Italian maaperälle Lampedusan saarella. Noin kaksi viikkoa sitten aluksen kapteeni kuitenkin ohjasi aluksen satamaan viranomaisten kielloista huolimatta. Tuolloin aluksessa olleet siirtolaiset siirrettiin vastaanottokeskukseen.

Suomi osallistuu ensimmäistä kertaa hätäjärjestelyihin Välimeren meripelastustehtävissä ottamalla vastaan turvapaikanhakijoita. Sen vuoksi sisäministeriöllä ei toistaiseksi ole tarkkaa tietoa, millä aikataululla turvapaikanhakijat kuljetetaan Suomeen.

–  Tässä on olemassa käytäntöön muovautunut menettely, jossa Euroopan komission ja Euroopan turvapaikkaviraston rooli on suuri. Komissiosta pitäisi tulla lisätietoja jossain vaiheessa, sisäministeriön hallitusneuvos Annikki Vanamo-Alho sanoo.

Turvapaikanhakijoiden suojelun tarve arvioidaan Suomessa yksilökohtaisesti. Sisäministeriön mukaan suurin osa aluksella olleista siirtolaisista on lähtöisin Norsunluurannikolta, Kamerunista, Malista ja Guineasta.

EU-maat vastaanottaneet noin 800 mereltä pelastettua vuoden aikana

Suomen lisäksi myös Ranska, Saksa, Luxemburg ja Portugali ovat luvanneet ottaa siirtolaisia vastaan. Pyynnön turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta esitti Euroopan komissio.

Sisäministeriön mukaan Suomen vastaanottopäätöksen taustalla on myös EU-puheenjohtajuuskauden tavoite, jonka mukaan mereltä pelastettujen siirtoja koskevia järjestelyjä pyritään edistämään.

Ministeriö kertoo, että monet EU-jäsenmaat ovat ottaneet vuoden aikana vastaan yhteensä noin 800 mereltä pelastettua ihmistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jopa kaksi kolmasosaa mittaa terveyttään älylaitteilla – "Tuloksia tulisi voida hyödyntää terveydenhuollossa"

Omaa terveydentilaa halutaan seurata älylaitteilla – tulevaisuudessa tietoja voitaisiin hyödyntää myös terveydenhuollossa

Venäläisaluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

Antti Rinne sai EU-parlamentilta monta vaatimusta: Näihin visaisiin ongelmiin Suomen toivotaan puuttuvan

Jyväskylän keskustassa legendaarisen maineen saanut sopparavintola suljettiin – "Satakin metriä ydinkävelykadun ulkopuolella on jo syrjässä"

Suomen tasavalta sai sinetin tasan sata vuotta sitten – näin tapahtumat etenivät vallankaappauksen partaalta eläköön-huutoihin

Sittemmin presidentiksi valittu Paasikivi oli viimeiseen asti monarkian kannalla: "Kuinka sinä luulet, että joku meistä voisi hoitaa maan asioita – toista se on kuningas"

Kansanvallan päivästä ei tullut kansallista juhlapyhää – vain yhdessä kunnassa perinne elää

Vedet poikki Kuokkalassa ja Halssilassa – kaivinkone osunut Jyväskylän Energian runkovesijohtoon

Poliitikot kiukuttavat suomalaisia, mutta suurin osa ei osaa nimetä ketään "vihaa" herättävää henkilöä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.