Hallitusneuvotteluissa tähdätään kansanrintamaan – mutta mikä se oikein on?

Hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) hallitusneuvotteluihin kutsumasta viiden puolueen kokoonpanosta on jo ehditty puhua kansanrintamana.

Poliittisessa historiassa kansanrintama on vanha termi, joka on historiallisesti tarkoittanut sosiaalidemokraattisten puolueiden, kommunistien ja poliittisen keskustan muodostamia liittoumia. Niiden tarkoituksena on ollut vastustaa erityisesti äärioikeistoa.

Käsite on myöhemmin vakiintunut tarkoittamaan yleisesti laajoja liittoutumia poliittisen kentän vasenta laitaa ja keskustaa edustavien puolueiden välillä.

Kansanrintama eroaa perinteisestä punamultahallituksesta laajuudessaan, sillä hallitukseen otetaan mukaan myös laitavasemmistolaiset puolueet.

Suomen takavuosikymmenien poliittisessa historiassa kansanrintamaksi on perinteisesti kutsuttu hallitusta, jonka muodostivat sosiaalidemokraatit, keskusta sekä vasemmistoliiton edeltäjä SKDL.

Kansanrintamaksi voidaan luonnehtia esimerkiksi Kalevi Sorsan toista hallitusta vuosina 1977–1979. Sen muodostivat keskusta, SDP, SKDL, liberaalinen kansanpuolue ja RKP. Myös Mauno Koiviston hallitukset vuosilta 1968–1970 ja 1979–1982 perustuivat laajaan keskustavasemmistolaiseen koalitioon.

Poliittiseen sanastoon on nykyisin liittynyt myös vihreä kansanrintama, jossa perinteiseen keskustavasemmistolaiseen koalitioon otetaan mukaan myös ympäristöliikkeistä syntyneet vihreät puolueet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Henkilöauto törmäsi pysäköidyn pakettiauton perään Jyväskylässä

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Fiilistele ja katso kuvat Kimolan kanavan neitsytpäivästä – jyväskyläläinen elämäntapaveneilijä Timo Mustalampi ajoi sulun läpi ensimmäisten joukossa

Klassikkoteosta ei jaeta enää koteihin – ilmoittautuminen Jyväskylän kansalaisopiston huippusuosituille syksyn kursseille alkaa pian, katso ohjeet

Suomessa kaksi uutta koronakuolemaa, kertoo THL

Äänestyksen hävinnyt ehdokas jätti valituksen – Keltinmäen aluekappalaisen valintaa käsittelee seuraavaksi hallinto-oikeus

Koulut alkavat Keski-Suomessa pääosin ensi viikon keskiviikkona – yhdessä kunnassa jo maanantaina

Pekka Katajan epäillyn murhayrityksen tutkinnanjohtaja vaihtui – ruoriin hyppää kuohuttavasta katoamistapauksesta tuttu mies

Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjähdystä tutkitaan Torniossa

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.