Hallitusneuvotteluissa teossa neljän miljardin leikkaukset

Hallitusneuvotteluissa ollaan tekemässä karkeasti arvioiden neljän miljardin euron edestä suoria säästöjä, kertoi hallitusmuodostaja Juha Sipilä (kesk.) viikon ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Sipilä sanoi, että neuvottelujen kipeimmästä asiasta eli leikkauslistasta on määrä saada talousryhmältä ensimmäinen ehdotus huomisaamuna. Hänen mukaansa ehdotus on varsin yksityiskohtainen, mutta tuskin vielä lopullinen.

–?Sen jälkeen paketti siirtyy muiden ryhmien tarkasteltavaksi ja talousryhmän painopiste siirtyy hetkeksi verotukseen ja lyhyen tähtäimen rakenteellisten uudistusten hakemiseen.

Nyt käsiteltävänä olevasta noin neljästä miljardista eurosta pitää tehdä ainakin päätökset tällä vaalikaudella. Osa toimista on kuitenkin sellaisia, että ne eivät välittömästi vaikuta.

Leikkaukset ovat osa taloussuunnitelmaa 10 miljardin euron kestävyysvajeen paikkaamiseksi. Pääosa sopeutuksista on Sipilän mukaan tarkoitus tehdä pitkän aikavälin ja lyhyen aikavälin rakenteellisilla uudistuksilla.