Hallitusohjelma kurittaisi tupakoivaa autoilijaa ja suosii julkisten palveluiden käyttäjää – Suomen talousnäkymistä ylioptimistinen kuva

Pian julkistettava hallitusohjelma kurittaa autoilevaa tupakoitsijaa ja suhtautuu ylioptimistisesti Suomen talouden kasvuun, asiantuntijat arvioivat. Hallitusohjelman sisältö on jo vuotanut etukäteen julki, ja sitä on luonnehdittu vasemmistolaiseksi.

Antti Rinne (sd.) on vahvistanut, että uusi hallitus lisää pysyviä menoja noin 1,2 miljardilla eurolla. Veronkorotuksia on tulossa nettona noin 700 miljoonan euron edestä.

-

  Tämä on ennemminkin jakohallitus kuin säästöhallitus. Tässä pyritään aika moneen paikkaan vähän lisää antamaan, kuvailee Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

Kangasharjun mukaan saastuttavan, epäterveellisesti elävän ihmisen verotus nousee. Näin arvioi myös Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

–  Tupakoiva, paljon autoileva henkilö, joka käyttää jonkin verran alkoholia, joutuu kaikkien kiristysten kohteeksi.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen pitää hallituksen kaavailemaa palkkatukea eli negatiivista verotusta kiinnostavana avauksena. Se on yksi työkaluista, joilla kompensoidaan kulutusverojen rasitusta pienituloisille.

–  Näkisin, että hallitusohjelma nettona vaikuttaa hyödyttävän enemmän pienituloisia kuin suurituloisia, Kosonen arvioi.

Kangasharju nostaa esiin myös lääkäreiden ja poliisien määrän lisäämisen sekä hoitajamitoituksen kasvattamisen vanhustenhoidossa.

–  Ne, jotka käyttävät sosiaaliturvaa ja julkisia palveluita, vaikuttavat hyötyvän eniten.

"Epärealistisen optimistinen" kuva talouskasvusta

Asiantuntijat pitävät hallitusohjelman talousnäkymiä yliampuvan optimistisina.

–  Näiden tietojen mukaan tämä on epärealistisen optimistinen. Talous ei näillä tiedoilla yllä kahteen prosenttiin, eikä työllisyyden kasvu ole niin hyvä kuin mitä toivotaan, Etlan Kangasharju sanoo.

Myös työllisyystoimet näyttäytyvät asiantuntijoille riittämättöminä.

–  Tässä on toiveita työllisyyden parantamisesta, mutta tästä hallitusohjelmasta on vaikea löytää kasvuhakuisuutta tai työllisyyttä nostavia toimia, Veronmaksajien Lehtinen sanoo.

–  Tässä halutaan jakaa hyviä uutisia, ja vältetään ottamasta kantaa kipeisiin ratkaisuihin, Kangasharju sanoo myös viitaten työllisyyspolitiikkaan.

PT:n Tuomas Kosonen puolestaan pitää ongelmallisena sitä, että valtion menoja ylipäänsä kasvatetaan nousukaudella, jolloin puskuria heikomman talouskasvun varalle jää vähän.

–  Suhteessa taloussuhdanteeseen on hieman ongelmallista, että hallitusohjelma tuntuisi lisäävään valtion menoja enemmän kuin tuovan tuloja. Kun talous kasvaa, kannattaisi tehdä tasapainossa olevia budjetteja, Kosonen sanoo.

Hallitusohjelma julkaistaan tänään Oodi-kirjastossa

Hallitusohjelma julkaistaan tänään Helsingissä Oodi-kirjastossa aamupäivällä kello 10.30. Ohjelmasta ovat kertomassa medialle ja kansalle kaikki viisi neuvotteluihin osallistunutta puolueen puheenjohtajaa: SDP:n Antti Rinne, keskustan Juha Sipilä, vihreiden Pekka Haavisto, vasemmistoliiton Li Andersson ja RKP:n Anna-Maja Henriksson.

Tilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä valtioneuvoston verkkosivujen kautta ja Youtubessa. Neuvottelutulos julkistetaan tilaisuuden alkaessa valtioneuvoston verkkosivuilla.

Ohjelmasta uutisoitiin jo viikonloppuna laajasti vuodettujen tietojen perusteella, kun sekä Iltalehti että Helsingin Sanomat saivat ohjelman luonnoksen käsiinsä. Iltalehti myös julkaisi sunnuntaina yli satasivuisen luonnostekstin kokonaisuudessaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Lännen Media: Iltakoulussa keskusteltiin al-Holin orvoista eikä linjattu, keitä olisi tarkoitus kotiuttaa

Yön uutiskooste: Lähes koko maassa sadetta ja lämpötilat nollassa, Uhmaikäistä ei saa jättää yksin suuttumuksensa kanssa

Poliisi ei ehdi joka paikkaan yhtä nopeasti, toimintavalmiusajoissa on isoja eroja Keski-Suomessa – katso kuntakohtainen vertailu

Kinnulassa poliisia joutuu odottamaan yli 48 minuuttia – "Tuntuu siltä, että poliisi soitetaan vasta äärimmäisen hädän tullen"

Onko tässä ratkaisu pienten lasten verkossa roikkumiseen? – Kello-puhelinten suosio yllätti kaupankin

Muuramen kiuasmiljonäärin luvattomasta jättilaiturista syttyi riita Ristiinassa – syyttää vesialueen omistajaa ahneudesta

Lahdessa sukeltajat etsivät öisestä lammesta miestä, joka oli aikaisemmin ilmoittanut veteen vajonneesta koirasta

Lähes koko maassa voi odottaa jonkinlaista sadetta ja lämpötilat pyörivät nollassa

Takaisinperinnät tulevat usein yllätyksenä – "Tuki voidaan periä takaisin enintään 20 vuoden kuluessa hankkeen päättymisestä"

Uhmaikäisen vanhempi, hengitä syvään – tunteet tarttuvat puolin ja toisin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.