Hallituspohja selvillä torstaina – perussuomalaiset mukaan?

Hallitustunnustelija Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallituspohjan pitäisi olla selvillä torstai-iltana. Jos aikataulu pitää, hallitusneuvottelut alkavat perjantaina iltapäivällä valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa.

Sipilän mukaan perussuomalaisten ja keskustan eriävissä näkemyksissä hallitusohjelmasta ei ole suurempaa dramatiikkaa. Perussuomalaisten kanssa on tarkoitus neuvotella tänään koko päivän. Sipilä katsoo vaalituloksen edellyttävän, että perussuomalaisten mukana olo hallituksessa katsotaan kunnolla läpi. 

Sipilä laati hallitusneuvottelujen avuksi viidentoista kysymyksen listan, johon kaikki puolueet vastasivat viime viikon lopulla. Sipilä yllättyi perussuomalaisten vastauksista, joissa näkemykset olivat kaukana keskustan linjasta muun muassa säästöissä, maahanmuutossa ja EU-asioissa.

Sipilän mukaan kaikissa kysymyksissä on jonkinlaisia solmuja avattavina.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan puolue lähtee neuvotteluihin sillä asenteella, että myös omia ideoita viedään läpi.

–?Tahtotila on, että yritämme päästä neuvotteluissa keskustan kanssa tämän päivän aikana mahdollisimman pitkälle, Soini sanoo.

Sipilän kysymyslistaan sisältyi EU-linjaus, joka ei kelvannut muun muassa kokoomukselle. Sipilän mukaan keskustan ja kokoomuksen välillä ei ole EU-asioissa minkäänlaista riitaa. EU-linjauksesta on pöydällä uusi paperi, josta on tarkoitus neuvotella.

Myös yhteiskuntasopimuksesta neuvotellaan tänään. Sipilän mukaan osapuolet kokoontuvat kello 18. Tarkoitus on päättää jatkon askelmerkit.