Hallituspuolueiden lääkäreiltä kovaa kritiikkiä hallituksen sote-politiikalle: "Selkeä kädenojennus yksityiselle sektorille"

Kokoomuslainen kirurgi ja keskustalainen professori kritisoivat hallitusta leikkausuudistuksesta.

Muuramelainen kirurgi Ville Väyrynen (kok.) ja jyväskyläläinen yleislääketieteen professori Mauno Vanhala (kesk.) kritisoivat kovin äänenpainoin hallituksen sote-politiikkaa.

Julkisten aluesairaaloiden leikkaustoiminta ajettiin vuoden alussa alas, mutta keskiviikkona esitellyn lakiesityksen mukaan hallitus aikoo kuitenkin sallia kiireettömät leikkaukset yksityisille sairaaloille. Ehtona on, että yksityisen sairaalan on sijaittava alle 30 minuutin matkan päässä päivystävästä sairaalasta.

Oppositiopuolueet sekä useat sairaanhoitopiirit ovat vastustaneet uudistusta.

Hallituspuolueita edustavat Väyrynen ja Vanhala kirjoittavat uudistuksesta varsin kriittisesti päivän Keskisuomalaisen mielipidesivulla erillisissä kirjoituksissaan.

Väyrynen toteaa, että muutos palvelisi lähinnä isoissa kaupungeissa tai niiden läheisyydessä toimivia yksiköitä.

– Muutos tulisi voimaan varsin pian aluesairaalatoiminnan alasajon jälkeen. Vieläpä niin, että kunnallinen puoli kantaisi kaiken resursointivastuun myös yksityisen puolen komplikaatioiden varalle, hän kirjoittaa.

Kuviossa on nähtävissä varsin selkeä kädenojennus yksityiselle sektorille, sen ymmärtänevät kaikki tarinaa seuranneet. Poliitikkona jo pelkän puoluetaustani mukaisesti olen usein varsin myönteinen yritysmaailman puoleen tehtäviä kädenojennuksia kohtaan. Kuitenkin ammattilaisena suhtaudun tilanteeseen vähintäänkin kummeksuen, hän jatkaa.

Mielivaltainen aikaraja

Väyrynen sanoo pitävänsä 30 minuutin aikarajaa mielivaltaisena. Hänen mukaansa leikkausyksikön toimintavalmius ja siihen liittyvät resurssit ovat paljon merkityksellisempiä kuin mahdolliseen kuljetukseen käytettävä aika.

– Hieman kärjistäen syöpäkirurgian puolella voitaisiin antaa vastaava asetus. Missä vain voi leikata, kunhan on valmius siirtää yksikköön, jossa leikataan vielä enemmän, Väyrynen vertaa.

Perussuomalaisista keskustaan keväällä 2017 loikannut Vanhala käyttää vielä värikkäämpää kieltä. Hänen mukaansa hallituksen kaavailemalla sote-uudistuksella lyödään julkista terveydenhuoltoa "kuin vierasta sikaa, eli teuraaksi äkkiä ja veret pihalle".

– On helppo huomata, että kansainväliset suurfirmat ja veronkiertäjät vetävät vähintäänkin taustalla terveydenhuoltomme kehittämistä – tai alasajoa, Vanhala kirjoittaa.

Vanhala kysyy, onko suurempaa ulkoistusta nähtykään kuin kiireettömien leikkausten ulkoistaminen yksityisille yhtiöille.

Vanhala kirjoittaa sote-uudistuksesta laajemminkin. Hänen mukaansa EU tule hyväksymään perusterveydenhuollon kilpailluille markkinoille maakunnan liikelaitosten yhtiöitä, jotka ovat julkisella rahalla tuettuja.

– Julkinen perusterveydenhuolto on täysin housut kintuissa, kun nämä kansainväliset yhtiöt laittavat oikeasti tuulemaan. Nehän tekevät koko ajan strategisia valtauksia, ja jakavat parhaillaan markkinoita keskenään.

Yleislääketieteen professori Mauno Vanhala. Kuva: Marko Kauko
 

Väyrynen ja Vanhala ovat ehdolla kevään eduskuntavaaleissa.

Lue Väyrysen kirjoitus kokonaisuudessaan tästä ja Vanhalan tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ratkaisevat 30 minuuttia ovat kädenojennus terveysfirmoille

Julkista terveydenhoitoa lyödään kuin vierasta sikaa

Leikkausten yksityistämisestä yhä vain vääntöä