Hallituspuolueissa vahva tuki irtisanomisen helpottamiselle

"Vääriä väitteitä pärstäkertoimesta. Esitys ei ole dramaattinen, mutta se tuo lisää työpaikkoja."

Ammattiyhdistysliike valmistelee painostustoimia, mikäli hallitus ei luovu alle 20 hengen yrityksiin kohdistetun irtisanomislain valmistelusta. Talousvaliokunnassa istuvat hallituspuolueiden kansanedustajat seisovat kuitenkin hallituksen esityksen takana, mutta myöntävät, että ajankohta on herkkä.

– Hallitus ei pudota hanskoja, vaikka vaalit lähestyvät, Markus Lohi (kesk.) kertoo ja jatkaa, että yhteisesti sovituista työllisyyttä parantavista toimista pidetään kiinni.

Kansanedustajat korostavat, että esityksen ideana ei ole irtisanominen vaan uusien työpaikkojen luominen.

– Tämä esitys ei ole läheskään niin dramaattinen, mitä on annettu ymmärtää. Reagointi liittyy siihen, että vaalit ovat tulossa. Tässä ei ole kyse siitä, että ketään voisi perusteettomasti irtisanoa ilman asiallisia syitä, Lohi sanoo.

Pärstäkerroin ei vaikuta

Kokoomuksen Harri Jaskari ei liioin hyväksy väitettä pärstäkertoimen vaikutuksesta.

– Se on täydellistä retoriikkaa. Kuka sellaista on vaatinut, Jaskari ihmettelee.

Lohi jatkaa, että pienyritykset ovat haavoittuvia ja koko yritys kärsii, jos homma ei toimi. Siksi työsuhteen päättymistä on katsottava nykyistä joustavammin. Hän pitää 20 työntekijän rajaa loogisena, koska se on sama kuin yhteistoimintalaissa.

Työllisyys kohenee

Jaskari kertoo, ettei hän niele ay-liikkeen väitteitä tutkimuksista, jotka sanovat, ettei lakimuutos vaikuttaisi mitenkään työllisyyteen.

– Kun katsoo naapurimaita, siellä on paljon heikompi irtisanomissuoja ja työllisyysaste paljon korkeampi. En usko niitä tutkimuksia, etteikö sillä olisi mitään vaikutuksia. Meidän on pakko tehdä tämän tyyppisiä uudistuksia, jotta saadaan työllisyysastetta ylös, Jaskari sanoo.

Hannu Hoskonen (kesk.) kehottaa kaikkia osapuolia panemaan jäitä hattuun ja sanoo, että kukaan pienyrittäjä ei heitä työmiestään pihalle ilman pätevää syytä.

– Hyvää työmies on aarre ja yrittäjä pitää hänestä kiinni kaikin käytettävissä olevin keinoin.

"Ay-liike kusee omiin muroihinsa"

Eero Lehti (kok.) kehuu esitystä ja sanoo, että ensimmäisen kerran saadaan sopeutettua suomalaista työmarkkinaa sellaiseksi, että ihmiset pääsevät töihin ja työnantaja voi painavin ja asiallisin perustein sanoa työsuhteen päättyneeksi. Nyt se on erittäin vaikeaa, epävarmaa ja tulee kalliiksi työnantajalle.

– Ay-liike kusee omiin muroihinsa, Lehti kommentoi ay-liikken painostustoimia.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Martti Mölsä (sin.) kannattaa ehdotusta ja uskoo sen luovan lisää työpaikkoja. Hän pitää isona asiana sitä, jos ensimmäisen ja toisen työntekijän palkkaaminen helpottuu. Hän ei kuitenkaan naulitsisi rajaa 20 hengen yrityksiin. Se voi olla esimerkiksi kymmenen.

– Ilman muuta se on pelkkää politiikkaa, Mölsä kommentoi ay-liikkeen panostustoimia.

Vääriä väitteitä

Työministeri Jari Lindström (sin.) vakuuttaa sinisten eduskuntaryhmän olevan uudistuksen takana.

– Porukka on ymmärtänyt, mitä tässä tavoitellaan, Lindström sanoo ja ihmettele jälleen väitteitä pärstäkertoimesta.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen vakuuttaa ryhmänsä seisovan esityksen takana.

– Viesti mitä yrityksistä tulee, on yhtenäinen ja selkeä. Uskallus työllistää nousee, Jokinen perustelee.

Jokinen kertoo, että häntä häiritsee se, että ay-liike lähtee hyökkäämään vaaleilla valittua lainsäädäntöelintä vastaan.

– Tuntuu oudolta, että ay-liike pyrkii kyseenalaistamaan sen toiminnan, nousee maan hallitusta ja eduskuntaa vastaan, Jokinen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .