Hallituspuolueissakin vastustetaan käräjäoikeuksien karsimista: Säästövaikutuksia ei ole arvioitu

Sinisten Torvinen suomii uudistuksen vastustajia kyläpolitikoinnista.

Joukko hallituspuolueiden edustajia ja oppositio kritisoivat kovin sanoin hallituksen esitystä käräjäoikeuksien määrän karsimisesta ja toimipaikkojen vähentämisestä. Vastustajien mielestä hallituksella ei ole esittää minkäänlaisia laskelmia tai vaikutusarvioita siitä, että kaavaillut säästöt todella toteutuisivat.

Käräjäoikeuksien rakenneuudistus oli keskiviikkona ensimmäisessä käsittelyssä eduskunnassa. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ei ollut paikalla. Ensimmäisen puheenvuoron piti sinisten Matti Torvinen. Hänen mukaansa asioita pystytään hyvin hoitamaan etäyhteyksillä.

– Täällä kiinnittäydytään omien äänestäjien oikeuspaikkoihin, Torvinen suomi eduskuntakeskustelua.

– Toivon, että tämä ei mene kyläpolitikointiin, vaan tehdään kokonaisuudessaan hyvä ratkaisu.

Käräjäoikeuksista aiotaan sulkea Hyvinkää, Järvenpää, Kemi, Kokkola, Porvoo, Raasepori ja Ylivieska. Lisäksi toimipaikkojen määrää vähennetään nykyisestä 57:stä 36:een.

– Seutukunnat ovat häviäjiä tässä uudistuksessa ja on käsittämätöntä, miten keskusta voi ajaa tällaista esitystä, sanoi Anna-Maja Henriksson (r.).

Kääriäinen vetosi hallitusta vielä harkitsemaan

Uudistuksen myötä joitakin remontoituja isoja toimitiloja suljetaan ja jäljelle jää pieniä tiloja, joita täytyy laajentaa. Moni edustaja pitää tätä absurdina.

 – Esimerkiksi Pohjois-Savossa Kuopion toimipisteen tilat ovat huonommassa kunnossa kuin lakkautettaviksi esitetyt Iisalmen ja Varkauden toimipisteet. Kuopiossa on tehtävä korjaus- ja laajennustoimia, kun taas Iisalmessa ja Varkaudessa on hyväkuntoiset ja modernit tilat. Mikä järki tässä on, ihmetteli Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.).

Myös Seppo Kääriäinen (kesk.) päivitteli sitä, että valiokunnalla ei ollut käytettävissään Kuopion uudisrakentamiseen liittyviä kustannuksia.

– Tässä on vedottava oikeusministeriöön ja koko valtioneuvostoonkin, että se päätöksiä lopulta tehdessään ottaa huomioon todelliset kustannustekijät.

Torvisen mukaan tavoite on, että käräjäoikeuksista tulee entistä enemmän ulos päätöksiä, joita ei tarvitse viedä muihin oikeusasteisiin. Siitä syntyy suurin säästö, hän perusteli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Juttua on korjattu: Alkuperäiseen juttuun oli jäänyt virheellinen muotoilu: "Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ei ollut paikalla. Hänen sijastaan uudistuksen esitteli sinisten Matti Torvinen." Tästä  saattoi ymmärtää, että Torvinen olisi ollut Häkkäsen sijainen käsittelyssä. Häkkänen oli kuitenkin esitellyt käräjäoikeusuudistuksen lähetekeskustelussa 7.2.2017. Keskiviikkona oli ensimmäisen käsittelyn jatko-osa, jossa ensimmäisen puheenvuoron piti Torvinen.

Oikaisu STT:n juttuun käräjäoikeuksien määrän karsimisesta