Hallitustunnustelija Rinteen mukaan hallitus on muodostettavissa nykyiselle pohjalle – ei kommentoinut omaa tulevaa asemaansa

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) on tavannut eduskuntaryhmien edustajat tänään. Hän arvioi, että tunnustelujen lopputuloksena näyttäisi siltä, että hallitus olisi muodostettavissa nykyiselle pohjalle ja täsmälleen samalla ohjelmalla.

Uutta hallitusta ryhtyvät siis muodostamaan SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Hallitustunnustelujen tulos oli täysin odotettu, sillä nämä viisi puoluetta ovat koko ajan halunneet jatkaa hallitusyhteistyötä.

Tiedotustilaisuudessa eduskunnassa Rinne antoi myös kiitosta nykyisen opposition kanssa hallitustunnustelujen aikana käymistään keskusteluista. Rinteen mukaan keskusteluissa käytiin eri näkökulmista läpi tulevaa aikaa liittyen hallituksen työskentelyyn ja hallitusohjelman sisältöön.

Varsinaiset hallitusneuvottelut käytiin tunnustelujen jälkeen tänään iltapäivällä. Kyse oli lähinnä muodollisuudesta, sillä neuvotteluihin osallistuvat puolueet olivat jo hallitustunnustelijalle antamissaan vastauksissa sitoutuneet vanhaan hallitusohjelmaan.

Neuvotteluissa puolueet sopivat jatkavansa yhteistyötä vanhan hallitusohjelman sekä jo tehtyjen päätösten pohjalta vailla muutoksia.

Tulevan pääministerin nimi selviää illalla

SDP:n puoluevaltuusto päättää tänään illalla puolueen pääministeriehdokkaasta, josta käytännössä tulee Suomen seuraava pääministeri. Pääministeriehdokkaaksi pyrkivät liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.). Puoluevaltuuston kokous alkaa kello 17.30.

Tänään illalla myös keskusta päättää osallistumisestaan tulevaan hallitukseen. Huomenna hallitukseen lähdöstä päättävät vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Rinteen arvion mukaan eduskunta äänestäisi uudesta pääministeristä tiistaina.

Omaa mahdollista tehtäväänsä tulevassa hallituksessa Rinne ei ollut valmis arvioimaan. Hän ei myöskään ollut valmis kommentoimaan spekulaatioita mahdollisesta asemastaan eduskunnan puhemiehistössä. Rinne totesi olevansa kansanedustaja ja SDP:n puheenjohtaja kesään asti.

Räsänen piti aamun keskustelukierrosta turhauttavana

Hallitustunnustelija Rinne sai eilen eduskuntaryhmien vastaukset kysymyksiinsä. Tänään Rinne kävi vielä keskusteluja vuorotellen eri eduskuntaryhmien kanssa.

Kristillisdemokraattien ryhmänjohtaja Päivi Räsänen luonnehti aamun keskustelukierrosta turhauttavaksi, koska kumpikaan mahdollisista pääministeriehdokkaista – Marin tai Lindtman –  ei ollut paikalla keskustelussa.

–  Mielestäni olisi ollut viisaampaa, että tämä prosessi olisi siirretty huomiselle päivälle, eli niin, että olisi voitu käydä keskusteluja tulevan pääministerin kanssa, tai että he olisivat tänään olleet paikalla, Räsänen sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi puolueellaan olevan jo kokemusta neuvotteluprosesseista, joiden tulos tiedetään etukäteen. Tällä hän viittasi sekä viime kevään hallitustunnusteluihin että kesän 2017 tapahtumiin, jolloin Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa ollut perussuomalaiset hajosi hallituksessa jatkaneisiin sinisiin ja ulos heitettyihin perussuomalaisiin.

–  Me lähdimme perussuomalaisten kanssa kuitenkin siitä, että vastaamme vakavissamme niihin kysymyksiin, joita meille esitetään. Olemme tehneet selväksi sen, että meillä on valmius osallistua hallitusyhteistyöhön, Halla-aho kommentoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei käynyt enää iltapäivällä kuulemassa, mihin tulokseen Rinne hallitustunnusteluissaan oli päätynyt. Nyt-liikkeen Harry Harkimo ei osallistunut koko hallitustunnusteluihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lindtman ja Marin kirjoittivat avoimet kirjeet SDP:n jäsenille ennen illan kokousta – lue tästä

Tänään selviävät SDP:n puoluevaltuuston valitsema pääministeriehdokas ja puolueen muiden ministeriehdokkaiden nimet

MTV:n kysely SDP:n puoluevaltuutetuille: pääministeriehdokkaat Marin ja Lindtman lähes tasoissa

Uusimmat

Kotimaa

Vaarallisimpien sähkölaitteiden määrä väheni markkinoilla – verkkokauppa EU:n ulkopuolelta ei valvonnan piirissä

Alva-kaupan kohuttu konsulttisopimus herättää monia mielipiteitä: osa Jyväskylän valtuutetuista arvostelee selvitystä, osa salaisen tiedon vuotajia

Kolari Jyväskylän Rantaväylällä aamuruuhkassa: osallisina kaksi ihmistä

Mainetutkimus: Julkiselta sektorilta kaivataan uudistumiskykyä – turvallisuusviranomaisia arvostetaan

Liikenneonnettomuus aamuyöllä Jyväskylässä: auto vastaantulevien kaistan kautta ojaan, katkaisi puun mennessään

Suomen kylmimmän ja lämpimimmän paikan lämpötilaero oli aamuyöllä yli 40 astetta –  Pohjois-Lapissa annettu varoitus mahdollisesti vaarallisesta pakkasesta

Yön uutiskooste: Koronavirukseen kuollut jo yli 100 – tartuntoja 4 000, selvitys kyseenalaistaa EU:n tietosuoja-asetuksen toimivuuden

Keski-Suomessa toivotaan lyhyttä lakkoa: "Neuvottelemalla tämä tilanne on ratkaistava"

Äänekosken Juho Kautto: Kiky hiertää isona tulppana – "Kiistakapulat pöydälle ilman, että torpataan jo etukäteen"

Sitran selvitys kyseenalaistaa EU:n tietosuoja-asetuksen toimivuuden

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.