Halonen puolustaa kielellisiä oikeuksia

Presidentti Tarja Halonen tähdentää kielellisten oikeuksien tärkeyttä. Suomen- ja ruotsinkielisten tarpeista on huolehdittava samanlaisilla perusteilla ja molemmille on turvattava oikeus omaan kieleen ja yhteiskunnallisiin palveluihin omalla äidinkielellään, presidentti katsoo.

- Kielellisten perusoikeuksien turvaamisen tulee olla yhteinen asia yli puoluerajojen, Halonen opasti Vaasassa lauantaina.

Halosen mukaan lainsäädännössä turvattujen kielellisten oikeuksien, arkipäivän toimien ja kansalaisten kokemusten välillä on edelleen suuri ero.

Presidentti muistutti myös eduskunnan perustuslakivaliokunnan ottaneen tuoreeltaan selkeän kannan kielellisten perusoikeuksien puolesta, kun se antoi lausuntonsa valtion aluehallinnon uudistuksesta.

Suomenruotsalaisten parissa on virinnyt kova huoli siitä, ymmärretäänkö heidän kielellisten oikeuksiensa ja Suomen kaksikielisyyden merkitystä.

Viimeksi kritiikki on kohdistunut hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemeen (kesk.) valtion aluehallintouudistuksen yhteydessä. Kaksikielisen Keski-Pohjanmaan ruotsinkieliset ovat epäilleet äidinkielisten palvelujen saannin onnistumista, jos Keski-Pohjanmaa ja sen pääkaupunki Kokkola siirtyvät Oulun hallintoalueeseen.

Presidentti jätti tuoreeseen aluehallintopäätökseen lausuman, jossa hän korosti kielellisten oikeuksien turvaamista.

Erovilautus keskusteluttaa

Kielikysymyksistä kiivaillaan myös netissä. Tuoreimman sytykkeen antoi perjantain Hufvudstadsbladet, jossa suomenruotsalaisten etujärjestön Folktingetin tuore puheenjohtaja kansanedustaja Anna-Maja Henriksson (r.) varoitti Ahvenanmaan voivan jättää Suomen, jos ruotsinkielisten asemaa vielä heikennetään.

- Hallinnon on kyettävä kommunikoimaan Ahvenanmaan kanssa ruotsiksi. Sinä päivänä kun se ei enää onnistu, Suomelle voi tulla vaikeuksia pitää maakuntaa, Henriksson povasi haastattelussa.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.