Haluatko lopettaa tupakoinnin? Tutkimus: Syö näitä, niin oireet helpottavat

Tutkimusten mukaan kasvisten ja hedelmien nauttiminen voi helpottaa tupakoinnin lopettamista.

Substance Abuse –tiedejulkaisussa julkaistun amerikkalaisen tutkimuksen mukaan runsas hedelmien ja vihannesten nauttiminen voi vähentää tupakoinnin lopettamista haittaavien masennuksen tai masennusoireiden vaikutusta. Vain vähän hedelmiä ja vihanneksia nauttivilla yhteys masennuksen ja tupakoinnin välillä todettiin suuremmaksi. Tutkimuksen perusteella runsaasti kasviksia ruokavaliossaan nauttivat tupakoitsijat eivät välttämättä tartu savukkeeseen yhtä herkästi saadakseen positiivisemman tai vähemmän kielteisen tunnetilan.

Tutkijat toivovat, että seuraavissa tutkimuksessa testattaisiin, voiko hedelmien ja vihannesten määrän lisääminen ruokavaliossa auttaa tupakoitsijoita, joilla on masennustaustaa tai vahvoja vieroitusoireita. Tutkimuksen päätutkija Jeffrey P. Haibach kannustaa myös tupakoitsijoita itseään kokeilemaan, olisiko hedelmien ja vihannesten nauttimisesta heille apua.

Tutkimus vahvistaa aiempaa tutkimusnäyttöä runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sisältävän ruokavalion terveydellisistä vaikutuksista. Aiemmin on todettu esimerkiksi ruokavalion suojaavat vaikutukset sydänsairauksiin sekä masennukseen ja ahdistukseen nähden.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .