Hankasalmella Kivisuon turvetuotantoalueella aumapalo – sammutustyöt kestävät usein tunteja

Hankasalmella Pieksämäentien varressa olevalla Kivisensuon turvetuotantoalueella syttyi sunnuntai-iltana noin kello 20:30 aumapalo. Tuli ei kuitenkaan ole päässyt leviämään, eikä palosta ole aiheutunut suuria hajuhaittoja. Pelastuslaitos on paikalla neljän sammutusyksikön voimin.

Aumapaloa tai kytöpaloa sammutetaan siten, että turvekasaa avataan kaivinkoneella vähitellen ja samalla sammutellaan. Palon sammuttamisessa kestää yleensä useita tunteja, koska prosessi on hidas. Auman koko vaikuttaa sammutustyön kestoon.

Auma- tai kytöpalo

Auma on viljan, olkien, juurikasvien, turpeen tms. säilytyskeko.

Kytöpalot aumassa johtuvat mikrobitoiminnasta ja kemiallisesta hajoamisesta. Nämä tapahtumat kuluttavat happea ja muodostavat hajoavasta kuiva-aineesta hiilidioksidia.

Kasan koko, muoto, korkeus, lämpötila, peittäminen sekä hakkeen palakoko, kosteus ja viheraineksen määrä vaikuttavat, kuinka nopeasti ja tehokkaasti kuiva-ainetta tuhoutuu.

Ilmankiertoa ei juuri pääse tapahtumaan suuren kasan sisällä. Kuolleiden solujen yhdisteet reagoivat kiivaasti ilman hapen kanssa synnyttäen lämpöä. Nämä orgaanis-kemialliset reaktiot kiihtyvät lämpötilan noustessa ja voivat lopulta aiheuttaa aumapalon.

Raitila, J., Virkkunen, M & Heiskanen, V (2014). Metsäpolttoaineiden varastoitavuus runkoina ja hakkeena sekä lämmöntuotantoon integroitu metsäpolttoaineen kuivaus. Jyväskylä: VTT Haettu osoitteesta https://www.vtt.fi/inf/julkaisut/muut/2014/VTT-R-04524-14.pdf

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.