Hankasalmen marttoja juhlittiin näytelmällä – Kaikille osallistujille ilmainen lounas

Hankasalmella juhlittiin tänään paitsi 100-vuotiasta Suomea ja 145-vuotiasta Hankasalmea, myös 100 vuotta tänä vuonna täyttäviä Hankasalmen marttoja.

Juhlan kunniaksi kunta tarjosi kaikille ilmaisen keittolounaan. Menussa oli kanakeittoa, marttojen perinneherkkua hämmästyshuttua ja kakssilimäisiä hankasalmelaisia, eli kunnalle tyypillisiä rinkeleitä.

Kanakeitto ei ole pääruokana sattumalta: Hankasalmen marttayhdistyksen puheenjohtaja Ulla Kolehmainen kertoo, että sen menuun innoittivat lisäämään marttojen aikanaan pitämät kanakerhot.

Kana- ja kasvitarhakerhoissa opetettiin, kuinka tarhat saadaan esimerkiksi tuottamaan satoa vuoden ympäri. Tuolloin kun ei vielä maatalouskouluja ollut, ammattikouluista puhumattakaan.

– Silloin marttojen tehtävä oli sivistää ihmisiä, eikä täältä Hankasalmelta noin vain ammattikouluihin lähdetty. Martat järjestivät koulutuksia, joissa vetäjinä olivat ammattiopettajat, Kolehmainen kertoo.

Ajan hermolla martat ovat pysyneet esimerkiksi järjestämällä koulutuksia ja tilaisuuksia maahanmuuttajien kanssa ja opettamalla kierrätystä.

Oma kunnianosoituksensa martoille ja satavuotisen Suomen naisille on historianopettaja Mikko Ikosen tapahtumaan käsikirjoittama ja ohjaama kuvaelma: siinä kaikkien näytelmän naishenkilöiden nimi on Martta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .