Harakka SDP:n ministerikimaran yllätysnimi, nousi viime metreillä Lindtmanin tilalle työministeriksi

SDP:n ministerilistan yllätysnimet jäivät työministeriksi nousevaan Timo Harakkaan. Uuden hallituksen punnerrus alkoi olla lopuillaan, kun SDP valitsi omat ministerinsä tiistaina. Keskiviikkona odotetaan vielä keskustan ja vasemmistoliiton ratkaisuja.

Harakka nousi työministeriksi viime metreillä. Tuleva pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne oli alun perin kysynyt työministeriksi eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Lindtmania, mutta tämä kieltäytyi. Lindtman haluaa jatkaa SDP:n eduskuntaryhmän johdossa.

Lidtman perusteli ratkaisua erityisesti eduskuntatyön arvostuksella, mutta sanoi sen sopivan myös hyvin nykyiseen elämäntilanteeseensa ja perhetilanteen vaatimuksiin.

 

Oululaisministeri lupaa viedä pohjoismaista viileyttä EU:hun

 

Työministeriksi ladattu Harakka saa pestin, jossa varmasti pääsee valokeilaan hallituskaudella. Työllisyysasioihin on ladattu paljon odotuksia, sillä tulevan hallituksen talouspolitiikka nojaa vahvasti työllisyyden parantumisen varaan.

Harakka sanoi, että jokaisessa ministeritehtävässä vastuu painaa.

– Tietenkin kannan siitä oman vastuuni. Se on haastava ja innostava tehtävä.

Muuten SDP:n ministerinimet olivat ahkerasti jo etukäteen spekuloituja. Eurooppaministeriksi nousee Tytti Tuppurainen, jolla EU-puheenjohtajuuskauden kiireet alkavat lähes heti.

– Alustavien papereiden mukaan tiedossa on puheenjohtajakaudella 40 matkustuspäivää Brysseliin, hän kertoi.

Se tietää raskasta urakkaa Oulussa asuvalle ministerille. Suomen puheenjohtajuuskausi alkaa heinäkuun alussa.

– EU odottaa Suomen puheenjohtajakaudelta pohjoismaista viileyttä, Tuppurainen sanoi ja lupasi viedä sinne juuri sitä.

 

Liikenneministeri Pirkanmaalta

 

Omistajaohjausasiat ovat tuottaneet paljonkin harmaita hiuksia kulloisellekin ministerille. Rinteen hallituksessa kunta- ja omistajaohjausministeriksi tulee Sirpa Paatero. Paaterolle omistajaohjauksen kiemurat ovat tuttuja Alexander Stubbin (kok.) hallituksesta, jossa Paateron tontilla olivat myös omistajaohjausasiat.

 Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri on puolestaan Ville Skinnari ja perhe- ja peruspalveluministeri sote-konkari Krista Kiuru.

Tulevan hallituksen ensimmäisiä isoja asioita lienee päätös raidehankkeiden toteuttamisjärjestyksestä. Raidehankkeet löytyvät jatkossa liikenne- ja viestintäministeriksi nousevan Sanna Marinin pöydältä. Pirkanmaalainen Marin ei tiistaina alkanut laittaa ratahankkeita tärkeysjärjestykseen.

– Hallitusohjelmassa on kirjaukset kaikkien kolmen ison raidehankkeen osalta, niin läntisen radan, pääradan kuin itäradan osalta. Kaikkien näiden osalta on tarkoitus laittaa suunnittelu kunnolla käyntiin, Marin muotoili.

 

Rinne pohti pitkään

 

– Ihmisten osaaminen, kyvykkyys, aiemmat näytöt, sukupuoli ja myös se, mistä päin Suomea he ovat, luetteli Rinne valintakriteerejään.

Hänen mielestään tehtävä oli siinä mielessä kiusallinen, että SDP:ssä olisi ollut iso liuta muitakin osaavia ihmisiä, joista valita. Rinne kertoo miettineensä asiaa jo viikkoja.

– Ministeripaikat ratkesivat vasta sunnuntaina. Sen jälkeen pystyin vasta määrittelemään, millaisia ihmisiä näihin tehtäviin haetaan.

Korjattu aiempaa uutista: SDP kertoi aiemmin virheellisesti, että Sanna Marinia esitetään liikenneministeriksi, mutta oikeasti Marinia esitetään liikenne- ja viestintäministeriksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .