Harjakauppias huijasi ikämiestä: Postista alkoi tulla ajoneuvovero- ja vakuutusmaksuja

Ikämies joutui petollisen harjakauppiaan uhriksi Äänekoskella. Kahdeksankymppinen mies osti kulkukauppiaalta kymmenellä eurolla harjan, mutta koska hänellä ei ollut käteistä, allekirjoitti hän tilisiirron. Kyseessä ei kuitenkaan ollut tilisiirto, vaan avoin valtakirja, jolla hän valtuutti miehen hoitamaan ajoneuvon rekisteröintiasioita.

Sittemmin mies olikin tehnyt Trafille ilmoituksia, joiden mukaan mies olisi omistanut kaksi henkilöautoa, pakettiauton, kuorma-auton ja matkailuauton. Saadakseen rekisteröinnit katsastuskonttorilla suoritettua oli hän väärentänyt miehen nimiä asiakirjoihin.

Tapaus tuli ilmi, kun miehelle alkoi tulla postissa ajoneuvovero- ja vakuutuslaskuja, vaikka edelliset autokaupat olivat tapahtuneet 1960-luvulla.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 41-vuotiaan pohjanmaalaismiehen petoksesta, väärennyksestä ja rekisterimerkintärikoksesta 30 päiväksi ehdottomaan vankeuteen, joka muunnettiin 30 tunniksi yhdyskuntapalvelua.

Tuomittu myönsi rekisterimerkintärikoksen ja väärennyksen, mutta kiisti petoksen. Hänen mukaansa mies olisi antanut harjaa vastaan suostumuksen rekisteröidä autoja nimiinsä. Omiin nimiinsä hän ei voinut niitä rekisteröidä luottotietomerkintöjen vuoksi.

Oikeus ei pitänyt uskottavana, että mies olisi vähäarvoista harjaa vastaan antanut lupaa rekisteröinteihin, ja huomioi myös sen, että tuomittu oli myöhemmin väärentänyt miehen allekirjoituksia. Oikeuden mukaan teko ei ollut vähäinen, koska kyse oli iäkkään yksityishenkilön erehdyttämisestä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .