Harmaahaikara joutsenten keskellä ilahdutti ulkoilijoita Jyväskylän Tuomiojärvellä – "Keväinen havainto on hyvä merkki"

Maarit Siitonen bongasi joutsenten lähellä viihtyneen harmaan linnun Jyväskylän Tuomiojärven sulassa paikassa lauantaina aamupäivällä.

Siitosen mukaan moni ohikulkija ja ulkoilija tuntui ihmettelevän, mikä on tuo harmaa lintu, joka oleskeli joutsenten lähellä yksinään. Siitonen tunnisti linnun harmaahaikaraksi.

Keski-Suomen Lintutieteellisen yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Heikki Helle vahvistaa kuvien perusteella, että Siitosen kuvaama lintu on harmaahaikara. Helle kertoo, että Keski-Suomessa laji ei vielä kovin yleisesti pesi.

– Aiemmin se on ollut merenrantojen asukki, mutta on pikkuhiljaa runsastunut myös sisämaassa. Joitakin pesintään viittaavia havaintoja viime kesiltä on ollut, mutta ei vielä varmaa pesintähavaintoa Keski-Suomesta, Helle kertoo.

– Keväinen havainto Keski-Suomessa enteilee sitä, että laji olisi tulossa tänne sisämaahankin pesimälinnuksi jossain vaiheessa. Toki pesintään ei vielä yksi yksilö riitä, Helle kommentoi.

Nuori yksilö kokonaan harmaa

Harmaahaikarat lähtevät talvehtimaan Länsi- ja Etelä-Eurooppaan heinä–joulukuussa ja palaavat Suomeen maalis–toukokuussa. Suomen pesimäkannaksi on arvioitu 700–1 000 paria.

Harmaahaikara on yläpuolelta vaaleanharmaa ja alapuolelta harmaanvalkoinen. Pää on valkoinen lukuun ottamatta silmän päältä alkavaa, niskaan jatkuvaa mustaa juovaa.

Nuori harmaahaikara muistuttaa aikuista harmaahaikaraa, mutta päälaki ja kaula ovat harmaat. Kuvien perusteella Siitosen bongaama yksilö olisi nuori, sillä se on täysin harmaa.

Maarit Siitosen mukaan kuvien yksilö viihtyi hyvin itsekseen.

– Haikara ei paljoakaan ollut kiinnostunut ympärillä pyörineiden joutsenten lauluista, vesileikeistä eikä lähestysmisyrityksistä. Se nökötti paikallaan kuin patsas, välillä vaihtoi asentoa ja kurkisteli kosteikkoon, josko syötävää löytyisi, kuvaili Siitonen.

Keski-Suomen Lintutieteellisen yhdistyksen verkkosivuille kirjattujen havaintojen mukaan harmaahaikaraa on havaittu ensimmäisen kerran tänä keväänä 22.3 Jämsän Lokalahdessa. Sen jälkeen harmaahaikaraa on havaittu Jämsän lisäksi Saarijärvellä.

Jyväskylästä ensimmäiset havainnot on kirjattu 12.4 Jyväskylän Oittilan Sonnamanmäestä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .