Harrastajat tekevät historiaa eläväksi – Saarijärvellä järjestetään lauantaina keskiaikamarkkinat

Keskiaika on nyt muodissa. Niin voi päätellä ainakin siitä, että keskiajan hengessä järjestetään tapahtumia yhä useammilla paikkakunnilla. Saarijärven Lannevedellä koetaan lauantaina ensimmäiset Myllyn keskiaikamarkkinat Hernesalmen myllyllä.

Tapahtuman järjestäjinä on joukko saarijärveläisiä, joita yhdistää kiinnostus keskiaikaan ja halu elävöittää historiaa.

– Keskiaikaa voi harrastaa monella tavalla. Monille historia­harrastajille pyrkimys autenttisuuteen on hyvin tärkeää. Esimerkiksi vaatteissa ompeleiden pitää olla tietynlaisia. Me käytämme ompelukonetta ja meille riittää, että vaatteet ja varusteet näyttävät kynttilänvalossa hyviltä, Iivari ja Iida Pääkkönen sekä Mira Koivunen kertovat.

Aikakauteen sopivia esineitä, kuten savi- ja puuastioita, on haalittu muun muassa kirpputoreilta. Iivari Pääkkönen on ammatiltaan seppä, joten hän on valmistanut omin käsin samanlaisia ketjuja, koruja ja haarniskan osia, joita keskiajalla käytettiin.

Vanhat kädentaidot kiinnostavat myös entistä saarijärveläistä, nykyisin Äänekoskella asuvaa Anu Karhua, joka innostui keskiaikaharrastuksesta viitisen vuotta sitten Turun keskiaikamarkkinoilla. Nykyisin hän osallistuu keskiaikaseurojen tapahtumiin eri puolilla Suomea.

– Tähän harrastukseen voi liittää vaikka mitä. Itse olen opetellut muun muassa kehräämään pystyvärttinällä. Viimeksi olin tapahtumassa, jossa keskityttiin laulamiseen ja nuotinlukuun, Karhu kertoo.

Monien harrastajien tavoin Karhu on luonut itselleen henkilöhahmon, jota hän käyttää keskiaikatapahtumissa.

– Brygida on puolalainen majatalon emännöitsijä varhaiskeskiajalta eli noin 1000-luvulta, Karhu kertoo.

Karhu on tutkinut Puolan menneisyyttä ja kehitellyt Brygidalle henkilöhistorian. Siihen liittyy esimerkiksi tarinoita siitä, miten Brygida on saanut korunsa.

Saarijärveläiset ovat myös kokanneet keskiajan tyyliin. Ruokaohjeita löytyy verkosta.

– Ruuissa oli ainakin lihaa, juureksia, hunajaa sekä paljon yrttejä. Mausteita käytettiin keskiajalla runsaasti jo senkin vuoksi, ettei liha ollut aina niin priimaa, Koivunen kertoo.

Keskiaikaharrastajat järjestävät Suomessakin turnajaisia, joissa taistellaan rottinkiaseilla tai teräsmiekoilla.

Myllyn keskiaikamarkkinoilla ei taistella, mutta siellä esitellään peräti 11-metrinen vasta­painokatapultti.

– Sellaisia käytettiin keskiajalla sota-aseina linnojen piirityksissä. Niillä lingottiin linnan muurien yli kiviä tai vaikka ruttoisia sianraatoja, Iivari Pääkkönen sanoo.

Lannevedellä markkinoiden ohjelmassa on myös muun muassa tulinäytös, kirppusirkus, jousiammuntaa perinnejousilla sekä Ancient Bear Cult -yhtyeen muinaismusiikkia muinaissoittimilla. Myynnissä on monenlaisia käsitöitä ja kesän satoa.

– Myytävät tuotteet ja myyjien asut sopivat aikakauteen, ja illan hämärtyessä soihdut valaisevat markkina-aluetta. Muovisia myyntikojuja keskiaikamarkkinoille ei tule, järjestäjät kertovat.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .