Harrastajien unelma ampumaradasta valmistuu pian

Ilmolahden 300-metrisellä ammutaan syksyllä ensimmäiset koelaukaukset.

Maansiirtokone ahertaa kaukana horisontissa. Tarkemmin sanottuna 300 metrin päässä. Seisomme Viitasaaren Ilmolahden uuden 300 metrin ampuma­radan toisessa päädyssä, uudessa 20-paikkaisessa, esteettömässä ampumakatoksessa.

Lokakuussa päästäneen pitkällä radalla ampumaan ensimmäiset koelaukaukset.

Viitasaaren Ampujien ja Viitasaaren Riistanhoitoyhdistyksen yhdessä hallinnoimalla radalla on jo yli kymmenen vuoden ajan haaveiltu 300 metrin radasta, jollaisia Suomessa on siviilikäytössä vain puolenkymmentä.

Nyt ratahanke alkaa olla loppusuoralla. Rataa voidaan käyttää myös 150 metrin ammunnassa.

– Seuran jäsenmäärä kasvoi heti, kun tieto uuden radan rakentamisesta levisi, kertoo Ampujien puheenjohtaja Mika Nykänen.

 

Rata kiinnostaa harraste- ja kilpa-ampujia ympäri Suomen, sillä harjoittelupaikkoja on vähän. Puolustusvoimilla on 300 metrin ratoja, mutta ne eivät ole siviili­käytössä.

Hankkeen kustannusarvio on 211 000 euroa. Viitasaaren Ampujat on saanut hankkeeseen avustusta ely-keskuksen alaisesta Viisari ry:n Leader-ohjelmasta.  Avustuksen suuruus on 50 prosenttia kustannuksista. Ampujat on toteuttanut hankkeen yhteistyössä Viitasaaren Riistanhoitoyhdistyksen kanssa.

Rahoitussopimukseen on kirjattu, että seurojen jäsenet maksavat puolet hankkeen kustannuksista talkootyönä, noin 6 000 miestyötuntia. Määrä täyttyi jo viime syksynä, mutta talkoolaiset jatkavat yhä. Nykänen arvioi, että lopullinen tuntimäärä on noin 8 000.

Aktiivisia talkoolaisia on vuodesta 2016 käytännössä ollut 10–15.

 

Hankkeeseen sisältyy pitkän radan rakentamisen lisäksi jo olemassa olevan haulikkoradan meluvallin kunnostaminen. Työt ovat nyt valmiit, ja ruoho vihertää jo hennosti vallin rinteillä.

Samoin kuin pitkän radan valleissa, tähänkin on käytetty valtavia maansiirtokoneiden renkaita.

– Harhaluodit eivät kimpoa renkaista mihinkään, vaan uppoavat kumiin. Ne myös vaimentavat ääntä, Nykänen esittelee.

Turvallisuus on kaikessa etusijalla, ja kaikkea toimintaa ohjaa johtosääntö.

Uudelle radalle odotetaan vielä poliisihallituksen ampuma­ratalupaa, joka pitäisi saada ennakko­katselmuksen jälkeen.

 

Ampumaratoja tarvitaan, jotta ampumaharrastus ja siihen liittyvä taitojen kehittäminen voi tapahtua valvotusti, turvallisesti ja ympäristöystävällisesti sille erikseen tarkoitetulla alueella.

Ampumaan ei kannata tulla kännykkä taskussa eikä höyryjä päästämään. Mikään ei saa häiritä keskittymistä, kun toimitaan aseitten kanssa.

– Ampuminen kehittää mielen hallintaa ja keskittymiskykyä, Nykänen toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .