Harva taloyhtiö on hakenut kunnalta tupakointikieltoa

Savuttomuutta voi edistää myös yhtiöjärjestyksen kautta.

Taloyhtiöt eivät ole toistaiseksi olleet kovinkaan innokkaita hakemaan kunnalta tupakointikieltoa. Kiinteistöliitosta kerrotaan, että esimerkiksi Helsingin ympäristökeskukseen on tullut vain yksi parveketupakointikieltoa koskeva hakemus. Tässäkin tapauksessa taloyhtiö päätyi lopulta vetämään hakemuksen pois.

Taloyhtiöt ovat voineet hakea viranomaiskieltoa vuoden alusta. Kielloilla voidaan suitsia sauhuttelua parvekkeilla ja pihoilla ja jopa asuntojen sisällä.

– Taloyhtiökentällä on tiettyä keskustelua ja vipinää asian suhteen, mutta mitään massamittaista hakemusten vireillepanoa ei ole vielä näkynyt, kertoo Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.

Hupli arvelee, että yhtiökokouksissa tupakointikielto ei välttämättä nouse asialistan kärkeen vaan sitä käsitellään vakioasioiden ohella suurempien remonttipäätösten kylkiäisenä.

– Täytyy huomioida, että tämä on pitkä prosessi, kahdeksasta yhdeksään kuukautta nopeimmillaan. Se on myös mahdollisesti aika hintava keino kieltää parveketupakointi. Hintalappuun vaikuttaa aika olennaisesti, tarvitseeko viranomaisten kuulla huoneistojen haltijoita uudestaan.

Vaihtoehto viranomaiskiellolle

Kiinteistöliitto laati tammikuussa Isännöintiliiton, Kuntaliiton, Helsingin ympäristökeskuksen sekä Valviran kanssa ohjeet taloyhtiöille ja viranomaisille parveketupakointikiellon hakemisesta. Huhtikuussa ohje laajeni kattamaan asuntojen sisätilojen tupakointikiellot.

– Nyt kesäkuun alkuun tulee vielä ohjaus vuokrataloyhtiöille, Hupli kertoo.

Kiellon hakemisesta päätetään yhtiökokouksessa, minkä jälkeen kieltoa haetaan kunnan terveydensuojeluviranomaiselta. Viranomaisen on määrättävä kielto, jos lakiin kirjatut edellytykset täyttyvät.

Huplin mukaan monissa taloyhtiöissä on kuitenkin päädytty siihen, että tupakkalain kieltoprosessin sijasta tupakointikielto on otettu yhtiöjärjestykseen. Tämä edellyttää kaikkien osakkaiden suostumusta.

– Savuttomuutta on yksimielisessä osakaskunnassa edistetty sitä kautta ilman tätä raskasta viranomaisprosessia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.