Harvalla presidentillä on ollut alaikäisiä lapsia virassa ollessaan

Historiasta löytyy niukalti myös presidenttejä, joilla olisi ollut alaikäisiä lapsia valtion ykkösvirkaa hoitaessaan.

Suomen historiasta ei vielä löydy presidenttiä, joka olisi saanut lapsen virassa ollessaan. Sauli Niinistöstä, 69, on siis tulossa ensimmäinen ensi vuoden puolella.

 Historiasta löytyy niukalti myös presidenttejä, joilla olisi ollut alaikäisiä lapsia valtion ykkösvirkaa hoitaessaan. Presidentit ovat olleet usein varsin iäkkäitä virkaan astuessaan.

Itsenäisen Suomen ensimmäisellä presidentillä K. J. Ståhlbergilla oli kaksi kouluikäistä lasta, kun hän astui virkaan vuonna 1919. Lapset olivat syntyneet vuosina 1907 ja 1908.

Lapsia Ståhlbergille ja tämän vaimolle Hedvigille siunautui yhteensä kuusi. Hedvig Ståhlberg kuoli vain 47-vuotiaana vuonna 1917, joten Suomen ensimmäiseksi tasavallan presidentiksi valittiin kuuden lapsen yksinhuoltaja.

Ståhlberg tosin avioitui uudelleen vuonna 1920, mutta hänen lastensa kerrotaan suhtautuneen vihamielisesti uuteen vaimoon Ester Ståhlbergiin.

Kun Lauri Kristian Relanderista tuli 41-vuotiaana – toistaiseksi selvästi nuorimpana – Suomen toinen presidentti vuonna 1925, hänellä oli teini-ikäinen poika Ragnar. Vuonna 1907 syntynyt tytär Maja-Lisa oli aikuisuuden kynnyksellä.

Risto Rytin tytär oli reilut 18 vuotta vanha, kun Rytistä leivottiin presidentti.

Tarja Halosen, Martti Ahtisaaren, Mauno Koiviston ja Urho Kekkosen jälkikasvu on ollut yli 20 vuoden iässä kunkin ensimmäisen virkakauden alussa.

Kaikilla Suomen presidenteillä on ollut lapsia, eniten Ståhlbergilla, P.E. Svinhufvudilla ja Kyösti Kalliolla, kuusi kullakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Presidenttipari odottaa perheenlisäystä – vauva helmikuussa