Harvinainen näky keräsi katseita Säynätsalossa – katso kuvat

Metsähallituksen ylitarkastaja arvioi naalin olevan tarhakarkuri. Luonnonvaraiset naalit ovat Suomessa äärimmäisen uhanalaisia.

Muuramelainen Harri Uotinen kohtasi vappupäivän aamuna harvinaisen näyn. Kinkomaantietä pitkin kohti Säynätsaloa ajanut Uotinen havaitsi Säynätsalon Seo-huoltoaseman edustalla Päijänteen jäällä lähellä rantaa naalin.

– Pysähdyin ja nousin autosta ottamaan kuvia kamerallani. Kun eläin havaitsi minut, se lähti jolkottamaan kauemmaksi jäälle. Se oli selvästi ihmisarka, Uotinen kertoi.

Uotinen oli naalista lähimmillään noin 15 metrin päässä. Eläin oli kettua pienempi.

– Se oli enintään 40 senttiä korkea. Seurasin eläintä noin puoli tuntia. Se meni piiloon venelaiturin alle ja jäi sinne. En häirinnyt sitä sen enempää, Uotinen sanoi.

Naali bongattiin vappupäivänä varhain aamulla myös Ristonmaalla paloaseman liepeillä. Kyseessä voi mahdollisesti olla sama yksilö sekä Ristonmaan että Säynätsalon tapauksessa, arvioi Konneveden tutkimusaseman johtaja Hannu Ylönen.

Luonnonvaraisena vain Lapissa

Suomessa naali on luonnonvaraisena äärimmäisen uhanalainen. Metsähallituksen ylitarkastaja Tuomo Ollilan mukaan luonnossa muualla kuin Pohjois-Lapissa havaitut naalit ovat poikkeuksetta tarhasta karanneita. Suomessa myös tarhataan naaleja.

– Luonnonvaraista naalia voi Suomessa tavata vain Enontekiön ja Utsjoen tuntureilla, Ollila sanoo.

Ollilan mielestä kuvien naali näyttää pöyhkeämmältä tai paksuturkkisemmalta kuin luonnonvarainen naali.

– Kuvien perusteella kyseessä on tarhakarkulainen, Ollila arvioi.

Ollila kertoo, että naalin karkaaminen tarhasta ei ole täysin tavatonta, vaan karkureita on tavattu silloin tällöin myös Keski-Suomessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .