Harvinainen pelimuseo avaa ovensa Tampereella

Museo esittelee suuren määrän digitaalisia pelejä aina 1950-luvulta lähtien.

Tampereelle Museokeskus Vapriikkiin avataan torstaina Suomen ensimmäinen pelimuseo, joka on yksi harvoista myös koko maailmassa.

Museo esittelee suuren määrän digitaalisia pelejä aina 1950-luvulta lähtien, ja sen lisäksi lauta- ja roolipelejä sekä pelihallien koneita. Näyttely painottuu suomalaisten tekemiin peleihin.

Tutkija Niklas Nylund Tampereen kaupungin museopalveluista uumoilee, että museo vetää kävijöitä Suomen lisäksi myös ulkomailta.

– Meillä on jo käynyt vieraita esimerkiksi Ruotsista ja Saksasta, ja varmasti heitä tulee jatkossa muualtakin.

Kävijät saavat itse kokeilla pelejä eri aikakausilta. Tiloissa on myös pelihalli, jossa voi pelata kolikkoautomaatteja kuten 1970-luvun elektromekaanisia laitteita.

– Hallissa on yli kymmenen pelattavaa peliä. Suurin osa niistä on peräisin suomalaista huvipuistoista, muun muassa Linnanmäeltä ja Puuhamaasta. Meillä ei tarvita kolikoita pelaamiseen, sillä niiden käyttäminen kuuluu pääsylipun hintaan.

Museon vanhimmat lautapelit ovat 1860-luvulta ja vanhin elektroninen peli Aapeli vuodelta 1955.

Pelitkin ovat kulttuuriperintöä

Miksi Tampereelle sitten haluttiin avata pelaamiseen keskittyvä museo?

– Pelaaminen on osa yhteistä kulttuuriperintöämme. Jos pelikulttuuria esitellään monipuolisesti, se kiinnostaa varmasti myös suurta yleisöä.

Nylundin mukaan ihmisillä on myös paljon muistoja omasta pelaamisestaan ja siihen liittyvistä sosiaalisista tilanteista. Niiden kohtaaminen uudestaan voi olla mieluisa kokemus.

Suomen pelimuseon perustajia ovat Tampereen kaupunki, Mediamuseo Rupriikki, pelikeräilijöiden yhteenliittymä Pelikonepeijoonit ja Tampereen yliopisto.

Pelimuseoon kerättiin viime vuonna varoja myös joukkorahoituskampanjalla, joka tuotti lähes 86 000 euroa yli tuhannelta mesenaatilta. Nylundin mukaan hyvä tulos osoitti, että Pelikonepeijoonien ja Rupriikin väen unelma museon perustamisesta saavutti vastakaikua suomalaisilta.