Harvinainen tapaus yliopistossa: väitöslupa evättiin viime hetkellä

Jyväskylän yliopistossa on tehty harvinainen päätös evätä väittelylupa yrittäjyyden väitöskirjaksi tarkoitetulta käsikirjoitukselta. Päätös syntyi äänestyksellä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun tiedekuntaneuvostossa joulukuussa äänin 5–2.

Väitöskirjan tekijä on Jyväskylän ammattikorkeakoulun lehtori Aila Ahonen, joka on aikaisemmin ollut mukana politiikassa kokoomuksen kunnanvaltuutettuna ja ehdokkaana eduskuntavaaleissa. Ahosen väitöstyön otsikkona on Growth Entrepreneurship in Elite Sport Industry – Two cases from Finland.

Ahonen kieltäytyy kommentoimasta tapausta vedoten asian keskeneräisyyteen.

Esitarkastajat puolsivat

Englanninkielisen väitöstyön esitarkastajiksi viime syksynä määrätyt professori Kimmo Suomi ja englantilainen tohtori John Beechin Coventryn yliopistosta puolsivat väittelyluvan myöntämistä lausunnoissaan.

Joulukuisessa tiedekuntakäsittelyssä myös dekaani Hanna-Leena Pesonen puolsi väittelyluvan myöntämistä, kuten myös professori Tuomo Takala.

Tiedekuntaneuvoston jäsen, tutkijatohtori Matti Leppäniemi ehdotti luvan epäämistä ja hänen kannallaan olivat myös neuvoston neljä muuta äänivaltaista jäsentä: tutkijatohtori Kimmo Alajoutsijärvi, professori Juha Junttila, tutkijatohtori Mari Suoranta ja tutkijatohtori Jutta Viinikainen.

13 sivua perusteluja

Väitösluvan epäämiselle esitettiin yli 13 sivua pitkä ja seikkaperäinen perustelulausunto, jonka mukaan Ahosen käsikirjoitus ei täytä Jyväskylän yliopiston yleisiä väitöskirjatutkimukselle asetettuja vähimmäisvaatimuksia.

Väitöskäsikirjoituksen puutteiksi mainitaan lausunnossa muun muassa liian suppea määrä lähteitä.

Tiedekuntaneuvoston jäsenen Leppäniemen mielestä tutkimus ei myöskään tuota tieteellistä ”kontribuutiota” eikä uutta informaatiota yrittäjyys- tai kasvuyrittäjyystutkimukseen.

Dekaani ei muista vastaavaa tapausta

Jyväskylän yliopistossa suoritetaan noin 160–170 tohtoritutkintoa vuodessa. Väittelyluvan epääminen on hyvin harvinaista, dekaani Pesonen ei muista omalta kohdaltaan yhtään tapausta.

Väittelyluvan myöntäjinä ovat tiedekuntaneuvostot, joiden tekemästä päätöksestä väitöstyön tekijällä on oikeus valittaa yliopiston muutoksenhakulautakuntaan.

Kauppakorkeakoulun dekaani Hanna-Leena Pesonen ei halua ottaa kantaa siihen, onko Ahonen valittanut.

Lehtori Aila Ahonen valittiin viime syksynä Eurooppalaisen urheiluliiketoiminnan koulutuksen liiton hallitukseen (European Association of Sport Management, EASM).

Liiton tavoitteena on edistää urheiluliiketoiminnan koulutusta, tutkimusta ja akateemista julkaisutoimintaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .