Auringonpimennys sai ostajat liikkelle – Myydään eioota

Perjantain auringonpimennys on saanut hitsarinlasien ostajat liikkeelle. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa suosittelee lasien vahvuudeksi numeroa 14, mutta soittokierros useisiin jyväskyläläisiin liikkeisiin tuotti torstaina tulokseksi nollan.

Poikkeuksellinen vahvuus ei kuulu monenkaan rauta- tai hitsausalan liikkeen normaaleihin valikoimiin. Jyväskylän Teollisuuspalvelu Oy:ssä niitä oli myynnissä, mutta kaikki ovat menneet tällä viikolla.

– Auringonpimennyksen katsomiseen niitä haettiin. Pari-kolmekymmentä meni ja loppu ovat, toimitusjohtaja Seppo Saarinen totesi.

Normaalisti yritys myy tuota vahvuutta koko vuoden aikana 50–60.

Pienempiä, hitsauksessa yleisemmin käytettyjä vahvuuksia oli tarjolla monissa alan kaupoissa. Niitäkin on ostettu viime päivinä pimennyksen katsomiseen.

Aurinko paistaa korkealta

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa suosittelee auringon tähyämiseen tällä kertaa kuitenkin tavallista suurempaa vahvuutta, sillä aurinko paistaa nyt korkealta ja kirkkaasti. Lämpö- ja uv-säteilyn suodattamiseen saadaan riittävän suuri suoja hitsarinlasi 14:n vahvuudella.

– Aikaisemmin on suositeltu myös 13:a, mutta silloin aurinko on paistanut matalammalta ja himmeämmin, Suvi Syrjä Ursasta sanoo.

Hitsarinlasi 14 läpäisee vain muutaman miljoonasosan näkyvästä valosta ja pari sadastuhannesosaa infrapunaisesta valosta. Myöskään tällä lasilla Aurinkoa ei tule tarkkailla pidempään kuin muutaman minuutin kerrallaan.

Syrjä ei ryhdy spekuloimaan sillä, miten vaarallinen pienempi vahvuus on.

– Voimme vain sanoa, että 14 riittää.

Muitakin keinoja löytyy

Auringon turvalliseen tarkkailuun on kuitenkin myös muita keinoja. Auringon kuvan voi esimerkiksi heijastaa tasolle kiikarien ja kaukoputken avulla.

Turvallisesta katselusta löytyy tietoa Ursan sivuilta.

Aurinko pimenee lähes täydellisesti perjantaina koko maassa. Keski-Suomessakin Auringosta peittyy yli 80 prosenttia. Pimennys alkaa Jyväskylässä noin kello 11 ja päättyy noin 13.20.

Jyväskylän Sirius ry järjestää avoimen katselutapahtuman Harjulla, Vesilinnan ulkoterassilla. Siellä pimennystä voi seurata turvallisesti paikalla olevilla välineillä. Täysin pilvisellä säällä näytöstä ei ole.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .