Harvinaisen upeat halo-ilmiöt ilmestyivät taivaalle lauantaina – Katso kuvat valokaarista

Harvinaisen monta halo-ilmiöitä esiintyi yhtä aikaa lauantaina.

Komeat valokaaret värjäsivät taivaan eilen myös Keski-Suomessa. Tarkkasilmäiset huomasivat, että harvinaisen monta halo-ilmiötä ilmestyi taivaalle yhtä aikaa. Havaintoja tehtiin lauantaipäivänä ympäri Suomea.

– Haloissa erikoista oli se, että niitä näkyi niin monta yhtä aikaa, Jyväskylän Siriys ry:n hallituksen puheenjohtaja Arto Oksanen kertoo.

Lauantain oli aikapilvinen päivä. Jos sää olisi ollut kirkkaampi, olisivat halot näkyneet vieläkin selvemmin, Oksanen toteaa.

Jyväskyläläinen Petri Tikkanen kuvasi harvinaisen useiden erilaisten halo-ilmiöiden kasautuman Seppälässä aamupäivällä. Tikkasen kuvassa näkyy yhteensä kuusi erilaista haloa.

Myös Marko Puhakka kuvasi komeat valokaaret Keski-Suomen taivaalla lauantaina puolen päivän aikaan.

– Alussa taivaalla oli vain muutama halo. Kun aloin seurata tilannetta, taivaalle alkoi ilmestyä useita haloja ja ne voimistuivat, Puhakka kertoo.

Hän törmäsi valoilmiöön Vaajakoskella.

Molemmat miehet latasivat halokuvansa taivaanvahti-palveluun. Siellä asiantuntijat katsoivat läpi kuvat ja tunnistivat kuvissa esiintyvät haloilmiöt. Taivaalla näkyi yhtä aikaa jopa 8 erilaista haloa, joista 2 oli harvinaisia.

Rengas, kaari tai keskittymä taivaalla

Tähtitieteellisen Ursa-yhdistyksen mukaan halot ovat luonnossa esiintyviä valoilmiöitä. Halo voi olla värillinen tai valkea valorengas, valokaari tai valokeskittymä taivaalla.

Ilmiön takana on valon, yleensä auringonvalon, heijastuminen tai taittuminen ilmakehässä leijuvista jääkiteistä. Halot voivat näyttää erilaisilta riippuen muun muassa jääkiteiden asennosta ja muista fysikaalisista seikoista, yhdistyksen sivulla todetaan.

Haloja näkyy Suomessa etenkin kesäisin. Valoilmiöt loistavat taivaalla sateenkaaria useammin, mutta tietynlaiset halot ovat harvinaisia.

Taivaanvahti -palvelussa ilmoitettiin eilen 20 haloilmiöhavainnoista ympäri Suomen. Keski-Suomessa haloja oli nähty muun muassa Jämsässä, Jyväskylässä ja Muuramessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .