Harvinaiset hevoskaksoset ihastuttavat Laukaassa: "En ole koskaan nähnyt vastaavaa" – Katso video

Laukaan Saviolla on hämmästelty tänä kesänä hyvin harvinaista perhetapahtumaa, kun 15-vuotias suomenhevostamma Sissi synnytti kaksoset heinäkuun alussa. Harvinaisen tapahtumasta tekee se, että yleensä suomenhevosten kaksostiineydet keskeytetään, koska ne ovat riski sekä emolle että varsoille. Ja jos kaksosia syntyy, ainakin toinen varsoista yleensä menehtyy pian syntymänsä jälkeen.

Sissi ja vielä nimeättömät viiden viikon ikäiset varsat, ori ja tamma, kirmailevat kuitenkin terveinä Markku Valkosen Markus-Tallilla Saviolla.

– Olen kasvattanut hevosia yli 30 vuotta, enkä ole koskaan nähnyt vastaavaa, Valkonen ihmettelee.

– Yleensä tamma saattaa hyljeksiä toista pienokaista, mutta Sissi pitää hyvää huolta myös pienemmäksi jääneestä tammavarsasta.

 

Hevoset omistaa Laukaan Hevosklinikan eläinlääkäri Tiina Eskonen. Hän muistuttaa, että kaksosten syntymä pyritään yleensä estämään. Tällä kertaa toinen alkio pysyi piilossa ultraäänikuvissa.

– Kaksostiineydet eivät sinänsä ole harvinaisia, mutta suurten riskien takia tiineydet yleensä keskeytetään, ettei kaksosia pääse syntymään. Nyt kävi sitten näin omalla kohdalla. Tämä tuli täytenä yllätyksenä, eläinlääkäri hämmästelee.

Hänen mukaansa Suomessa on edellisen kerran syntynyt suomenhevoskaksoset vuonna 2016 ja heistäkin molemmat ovat jo kuolleet. Keskimäärin kaksosia syntyy noin kerran vuodessa.

 

Valkosen tallilla onkin riittänyt hämmästelijöitä, kun sana harvinaisesta heppakaksosista on kiirinyt. Tilan isäntä arvioi, että heinäkuun kuluessa hevosia on käynyt katsomassa noin 200 ihmistä. Hevosharrastajien keskuudessa oman lisämausteensa tuo myös varsojen sukutausta. Sissin isä on 29-vuotias Viesker, suomalaisen urheiluhistorian legendaarisin suomenhevosravuri, viisinkertainen ravikuningas ja noin 1500 jälkeläistä siittänyt jalostusori. Varsojen isä on puolestaan Fiiling, raviradoilta tuttu hevonen hänkin.

– Tästä orivarsasta saadaan kuulla vielä. Juoksuhevosella pitää olla luonnetta ja tällä kaverilla sitä on, Valkonen vakuuttelee, samalla kun varsa temppuilee näytösluontoisesti kuvaajalle ja hamuaa kameran jalkaa.

Tamman kohdalla tilanne on vähän huolestuttavampi. Helteellä pienikokoiselle varsalle on jouduttu antamaan ylimääräistä nesteytystä, koska röyhkeä isoveli pyrkii ahnehtimaan kaikki emon maidot.

– Tammaa joudutaan auttamaan, että se saa riittävästi nestettä. Tuttipullomaitoa se ei huoli, ainoastaan emon nisästä saatu maito kelpaa. Jos siitä terve harrastushevonen ja siitostamma tulee, niin voimme olla todella tyytyväisiä, Eskonen arvioi.

Suunnitelmissa on myös vieroittaa energinen ori emosta jo neljän kuun vanhana, jotta tamma saa kasvamiseen paremmat edellytykset. Varsojen nimeämisen kanssa Eskosella ei ole vielä kiire, sillä rekisteröimisen takaraja on vasta ensi vuoden maaliskuussa.

– Kyllähän sen voi aikaisemminkin tehdä, jos tulee hyvä ajatus mieleen. Muutamia nimiä olen jo mielessä pyöritellyt, mutta pidän ne toistaiseksi omana tietonani.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .