Haukkumista, kivillä heittelyä, pyörän rikkomista – 28-vuotiasta Konstaa on kiusattu vuosia, nyt läheisten mitta tuli täyteen

Jyväskyläläinen Konsta Pylkkänen on joutunut nuorten pitkäaikaisen kiusaamisen kohteeksi.

Jyväskyläläinen Konsta Pylkkänen, 28, on pitkäaikaisen kiusaamisen uhri. Palokassa asuvalla Pylkkäsellä on autistisia piirteitä ja lievä kehitysvamma, joka painottuu kielellisiin taitoihin. Sosiaalisissa tilanteissa se näkyy niin, että nuori mies ei aina osaa puolustaa itseään.

– Konstaa on kiusattu vuosien ajan. Viime aikoina kiusaaminen on kärjistynyt. Viime talvena Konsta oli ahdistunut ja itsetuhoinen kiusaamisen takia. Konsta on ollut urhoollinen ja yrittänyt kestää, mutta nyt meillä on mitta täynnä, Konstan äiti Tuula Pylkkänen kertoo.

Kiusaaminen on tapahtunut esimerkiksi niin, että Konstan kaveriksi on hankkiutunut eri sosiaalisten median tilien kautta nuoria, joiden todellinen tarkoitus on ollut hyötyminen tai hyväksikäyttö.

– Konsta on hyväuskoinen ja kiltti. Jos Konsta on erehtynyt kutsumaan 1–2 uutta tuttavaa kotiinsa, onkin paikalle tullut 10 ihmistä. On tunkeuduttu porukalla Konstan kotiin, jossa on ryypätty ja käytetty kannabista, eikä Konsta ole hallinnut tilannetta lainkaan. Kyse on 15–17-vuotiaista nuorista, pääosin nuorista miehistä, Tuula Pylkkänen kertoo.

Äidin mukaan Konstalta on myös varastettu omaisuutta ja hänen entisen asuntonsa seinää on tärvelty.

Kiusaamista on tapahtunut myös julkisilla paikoilla, esimerkiksi Palokan koulukeskuksen ja Jokelan koulun sekä Palokan kauppakeskuksen läheisyydessä.

– Minua on pyydetty hakemaan kaupasta alkoholia, minua on lähdetty seuraamaan. Minua kohti on heitelty kiviä, hiekkaa sekä muovipulloja ja minua on haukuttu, kaksi pyörääni on rikottu, Konsta Pylkkänen listaa kokemuksiaan.

–  Ensin ollaan asiallisesti, mutta kun yksi innostuu haukkumaan, muut seuraavat. Perjantaina (14.9) kun kävin hakemassa Prismasta limsaa ja sipsejä, nuoret varastivat kauppakassini pyöräni ohjaustangosta, hän jatkaa.

Tuula Pylkkäsen mukaan perjantaina (14.9) Palokan koulukeskuksen pihalle soitettiin kiusaamisen vuoksi poliisit.

– Yhden kiusaajan nimi on meillä tiedossa, ja hänen äitiinsä on saatu yhteys. Nyt meillä on tiukka linja kaikkeen kiusaamiseen. Olen ottanut yhteyttä Rikosuhripäivystykseen, ja saan sieltä tukea rikosilmoituksen tekemiseen tarvittaessa jatkossa, Tuula Pylkkänen kertoo.

Pylkkäset toivovat, että kiusaamisen tekeminen näkyväksi herättää vanhemmat keskustelemaan lastensa kanssa asiasta.

– Selvittäkää, missä nuorenne ovat iltaisin. On kamalaa, että nuoret käyttävät aikaansa kiusaten ja haukkuen muita. Miten voi olla näin paljon nuoria, jotka ovat näin pihalla? Tuula Pylkkänen kysyy.

– Toivomme myös, että jos joku aikuinen näkee näitä tilanteita, kiusaamiseen puututtaisiin. Vaikka Konsta on isokokoinen ja se voi hämätä, hän ei pysty suojelemaan itseään, Konstan sisko Noora Pylkkänen huomauttaa.

Konsta Pylkkänen itse kertoo, ettei kiusaamisen seurauksena enää uskalla liikkua tietyissä paikoissa iltaisin yksin.

Hän käy osa-aikatyössä Sovatek-säätiöllä, ja hänen luonaan käy kaupungin vammaispalveluohjaaja noin kahdesti kuussa. Omaisten mukaan suurin ongelma ei ole virallisen tuen puute, vaan yksinäisyys, joka painottuu etenkin iltoihin.

– Konsta ei ole ainut erilainen, jota kiusataan, vaan ongelma on laajempi. Miten erityinen ihminen saisi oikeita ystäviä? Netti ei ole kovin turvallinen vaihtoehto ystävien löytämiseen, eikä sopivia kohtaamispaikkoja kauheasti ole, pohtii Noora Pylkkänen.

Hyviäkin uutisia on. Hiljattain Konsta Pylkkänen on muuttanut uuteen kotiin Palokassa, lähelle äitiä. Tämä tuo turvaa.

Läheiset toivovat, että Konsta voisi saada myös kunnalta lisätukea arjessa pärjäämiseen.

– Jos Konsta voisi saada esimerkiksi henkilökohtaisen avustajan, se olisi ihanaa, Tuula Pylkkänen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .