Tätä kuvaa on jaettu Facebookissa viikonloppuna satoja kertoja – tiedätkö taustan?

Kortebottom, Helmet Hill, Middle Street, Kelt Hill. Are Square, Peace Bay ja Cape of Noses. Jyväskyläläiselle nämä nimet alkavat nopeasti kilkattaa kelloja – nehän ovat kaupungiosia!

Sosiaalisessa mediassa on viikonloppuna lähtenyt leviämään humoristinen kuva kuvitteellisesta Jyväskylän metron kartasta pysäkkeineen. Metrokartta noudattelee Lontoon maanalaisen mallia, ja kuka olisi arvannut: tämän kartan ensimmäinen versio piirrettiin jo vuonna 1987.

Kuvaa on lauantain ja sunnuntain aikana levitetty ainakin Facebookissa satoja kertoja – ja yhä edelleen satoja kertoja. Kuvasta huvittavan tekevät nimenomaan englanninkielelle käännetyt paikan nimet Jyväskylässä, jotka kutkuttavat nauruhermoja nokkeluudellaan.

Inspiraatio Lontoon-matkalta

Kartta julkaistiin tiettävästi Keskisuomalaisessa 10. lokakuuta 2007, kun lukijat innostuivat ehdottamaan omia käännöksiään paikannimistä KSML.fi:ssä. Kun paikkojen nimiä kyseltiin aiemmin Keskisuomalaisessa, oli juttu poikinut yllättävän lukijapalautteen. Tällöin toimitukseen oli tipahtanut kirjekuori, josta paljastui kaaviokuva kuvan metrokartasta.

Usean puhelinsoiton jälkeen selvisi, että metrokartan laatija oli jyväskyläläinen teollinen muotoilija Markku Lehtinen.

– Sain inspiraation ollessani matkalla Lontoossa. Lontoon metrokarttahan on graafisesti eräs maailman parhaista. Karttaan on antanut omia käännösideoitaan muun muassa Tony Melville ja sitä on päivitetty vuosien varrella, Lehtinen kertoi tuolloin.

Paikannimien kääntämistä Lehtinen oli pitänyt hulvattomana ajanvietteenä.

– Oman kiehtovuutensa metrokartan tekemiseen toi myös se, kun piti miettiä erilaisia logistisia ratkaisuja niin että linjat ja risteyasemat ovat myös toimivia.

Lehtinen kertoi vuonna 2007, että hän on jakanut kuvaa lähinnä lahjana hyville ystävilleen. Siitä, missä vaiheessa kartta päätyi ensimmäisen kerran skannattuna sosiaaliseen mediaan, ei ole tietoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.