Hauvoista pian apua pänttäämiseen Jyväskylän yliopistossa – luku- ja kaverikoirista paljon positiivisia kokemuksia

Mattilanniemen kampuksen luokassa MaA104 tehtiin tiistai-iltapäivänä suomalaista korkeakouluhistoriaa. Jyväskylän yliopisto otti ensimmäisenä kotimaisena yliopistona käyttöön kaveri- ja lukukoirat, joita esiteltiin yleisölle avoimien ovien päivässä. Vastaan tassutteli useita rauhallisesti käyttäytyviä nelijalkaisia karvakuonoja, jotka saivat huomiota ja rapsutuksia kymmeniltä yliopiston opiskelijoilta.

Kielikeskuksen johtaja Peppi Taalas esitteli sylissään olevaa kääpiövillakoiraa Lokea, joka oli varustettu Kennelliiton huivilla.

– Huivi on merkki siitä, että koiralla on lupa työskennellä kaveri- tai lukukoirana, Taalas selventää.

Toiminnan tulokset myönteisiä

Yliopisto järjesti avoimien ovien päivän esitelläkseen kaveri- ja lukukoiratoimintaa, joka on tarkoitus käynnistää kunnolla tulevana syksynä. Taalas sai idean koirien tuomisesta yliopistoon yhdessä yliopiston Student Life -toiminnan hyvinvointisuunnittelijan Hanna Laitisen kanssa.

– Olen mukana kaveri- ja lukukoiratoiminnassa muualla ja Hannan kanssa olen tehnyt paljon yhteistyötä opiskelijoiden hyvinvointiin liittyen. Ehdotin, että miltä kuulostaisi ajatus koirien tuomisesta yliopistoon.

Laitinen kiinnostui heti.

– Alemmilla kouluasteilla on käytetty koiria nimenomaan sellaisten oppilaiden kanssa, joilla on keskittymisvaikeuksia tai jotka ovat vähän arempia ilmaisemaan itseään. Toiminnan tulokset ovat olleet muualla hyvin myönteisiä ja meidän opiskelijoilla on ihan samoja haasteita, Laitinen kertoo.

Hän vahvistaa, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun toimintaa kokeillaan korkeakoulussa Suomessa. Koirat saivat nopeasti toimintaluvan myös yliopiston johdolta.

– Esitys rehtorille koirien tuomisesta kampukselle oli itse asiassa ensimmäinen tehtäväni yliopiston vararehtorina. Ilolla ja ylpeydellä vietän tätä päivää kun koirat ovat ensimmäistä kertaa täällä, vararehtori Marja-Leena Laakso iloitsee.

Monitieteistä tutkimusta

Toiminnasta vastaavat Jyväskylän yliopiston kielikeskus ja Student Life yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan ja Keski-Suomen Kaveri- ja lukukoirien kanssa. Kennelliitto tukee toimintaa. Koiria on tarkoitus hyödyntää sekä opiskelijan arjen apulaisina että tutkimuskohteina.

– Ajatus on, että olisi opetukseen ihan kiinteästi liittyvää koiratoimintaa. Opiskelijat voisivat tulla harjoittelemaan opintoihin liittyviä asioita, kuten esityksiä, ääntämistä, puhumista ja ryhmätyöskentelyä. Sitten olisi ihan vapaamuotoista toimintaa. Voisi tulla lukemaan tenttiin tai ihan rentoutumaan koirien kanssa, Taalas suunnittelee.

Koirien vaikutuksia aletaan tutkia kunnolla ensi syksynä yhdessä psykologian laitoksen kanssa. Tarkemmat tutkimusasetelmat ovat vielä mietinnässä.

– Monitieteisesti varmasti tutkitaan. Tietysti psykologian näkökulmasta, että miten koira vaikuttaa ahdistuksen kokemiseen tunnetasolla. Ja huomioidaan ihan fyysiset reaktiot. Laskeeko koiran läsnäolo pulssia? Mukaan otetaan varmaan kasvatustieteellistä näkökulmaa. Havainnointia siitä, mitä käytöksessä tapahtuu koiran kanssa ja opitaanko silloin niitä taitoja, joita on tarkoitus oppia. Myös viestinnän ala voisi olla mukana, Laitinen pyörittelee.

Tarvetta on

Luokanopettajiksi opiskelevat Noora Leppälä ja Vilma Viinikainen olivat ensimmäisten rapsuttelijoiden joukossa avoimien ovien päivänä. He tiesivät tapahtumasta jo hyvissä ajoin, sillä heidän suunnitelmissaan siintää gradun tekeminen koira-avusteisesta toiminnasta. Koirista voi olla hyötyä myös heidän oman alan opiskelussa.

– Tietysti luokanopettajakoulutuksessa on jo pääsyvaatimuksena, että pitää olla aika sinut itsensä ja esiintymisen kanssa. Totta kai jos olisi esiintymisen kanssa jotain ongelmia, niin kyllähän se koiran edessä esiintyminen madaltaa kynnystä. Voihan se toki aluksi tuntua vähän hölmöltä, Viinikainen pohtii.

– Lasten kanssa on käytetty paljon koiria lukemisen opettelussa ja lukukynnyksen madaltamisessa. Mielestäni on tosi hyvä idea käyttää koiria yliopisto-opiskelijoiden tarpeisiin. Tuntuu, että voisin tulevaisuudessa hyödyntää koiria ihan omassa työssäni, Leppälä visioi.

Lukukoirasta on ollut ammatillista hyötyä erityisopettaja Ilona Peltolalle, joka toi avoimien ovien päivään oman coton de tuléar -rotuisen Mandi-koiransa. Peltola sai koiraohjaajan paperit vuonna 2015 ja Jyväskylän yliopistosta hän valmistui opettajaksi viime vuonna. Hän huomasi koiran potentiaalin jo omana opiskeluaikanaan.

– Yliopistossa on paljon opiskelijoita, joille esimerkiksi esiintyminen ja vieraan kielen puhuminen on haaste. Niitä haasteita oli myös omilla opiskelukavereillani ja huomasin, että Mandista oli heille hyötyä.

Kaveri- ja lukukoirat esittäytyvät yleisölle Mattilanniemessä vielä uudestaan keskiviikkona 16.5. klo 15–17.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .