Heikki Lampela aikoo valittaa liitosta erottamisestaan hovioikeuteen

Asianajajaliitto erotti Heikki Lampelan pahoinpitelytuomion vuoksi.

Asianajajaliitosta erotettu tunnettu juristi Heikki Lampela aikoo valittaa Asianajajaliiton Valvontalautakunnan erottamispäätöksestä hovioikeuteen, Lampela kertoo STT:lle. Lampela voi jatkaa asianajotoimintaa normaalisti valituksen käsittelyn ajan, sillä erottamispäätöksellä ei ole vielä lainvoimaa. Hän kertoo jatkavansa töitään normaalisti.

Asianajajaliitto tiedotti aiemmin tänään erottavansa Lampelan, sillä tämä oli liiton mukaan menetellyt toistuvasti hyvän asianajajatavan vastaisesti. Hän on saanut aiemmin lukuisia huomautuksia asianajajaliitolta. Viimeinen niitti liitolle oli hänen kaksi vuotta sitten käräjillä saamansa tuomio naisystävänsä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta. Tuomio pysyi hovissa ja jäi lainvoimaiseksi, kun korkein oikeus päätti syksyllä hylätä Lampelan valituslupahakemuksen.

– Olen pettynyt siihen, että asianajajien Valvontalautakunta on päättänyt kohdallani ankaroittaa aikaisempaa linjaansa määrätessään rangaistusta. Aiemmin ei asianajajan työhön liittymätön rikos ja joka oli samankaltainen kuin minun, ei ole johtanut liitosta erottamiseen eikä edes seuraamusmaksun määräämiseen, Lampela kommentoi päätöstä STT:lle sähköpostitse.

Lampela katsoo, että erottaminen on liian ankara rangaistus, sillä liitosta erotettu ei voi hoitaa oikeudenkäyntiasioita tuomioistuimissa.

– Kyseessä on siis kielto harjoittaa ammattia. Aion valittaa Valvontalautakunnan päätöksestä hovioikeuteen, Lampela sanoo viestissään.

Poikkeuksellinen menettely

Asianajajaliiton valvontayksikön päällikkö Pia Kauppinen kertoo, että liitosta erottaminen on poikkeuksellinen menettely. Perusteena ovat vakavat rikkomukset tai laiminlyönnit.

– Tapauksia on vuosittain nollasta kahteen tai kolmeen, sanoo Kauppinen.

Kauppisen mukaan vakavimmissa tapauksissa asianajaja saattaa itse erota liitosta. Valvontalautakunta tekee silti työnsä loppuun.

– Itse eroamalla ei pääse ratkaisua pakoon, sanoo Kauppinen.

Asianajajaliitosta erotettu ei voi hoitaa oikeudenkäyntiasioita. Kielto ei kuitenkaan ole elinikäinen.

Oikeudenkäyntiavustajan luvan voi saada takaisin kolmen vuoden päästä erottamisesta. Asianajajaliiton jäsenyyttä voi hakea uudestaan aikaisintaan kolmen vuoden päästä.

Asianajajaliitosta erotettu voi hoitaa sellaisia tehtäviä, jotka eivät liity oikeudenkäynteihin. Hän voi esimerkiksi tehdä perunkirjoituksia.

Toinenkin juristi erotettiin

Valvontalautakunta tiedotti samalla erottavansa liitosta myös toisen juristin, Kari Rauhalan. Perusteena on liiton mukaan liiketoimintakiellon rikkomista koskeva lainvoimainen tuomio sekä pitkäaikaiset laiminlyönnit konkurssipesän pesänhoitajan tehtävässä.

Rauhala on toiminut asianajajana lähinnä Pirkanmaalla. Hän on avustanut muun muassa puhdistamonhoitajaa, joka sai seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeustuomion Nokian vesikriisistä.

Valvontalautakunta käsitteli Lampelan ja Rauhalan tapaukset täysistunnossa joulukuun puolivälissä. Ratkaisut julkaistiin tänään.

Heikki Lampela aikoo valittaa liitosta erottamisestaan hovioikeuteen

Asianajajaliitto erotti kohujuristi Heikki Lampelan – syynä Lampelan tuomio pahoinpitelystä

Uusimmat

Kotimaa

Vuorilammen veden pinta jälleen matalalla – katso kuvista, onko tilanne poikkeuksellisen vai ei

Kiikarimies sai sakkoja katseltuaan naapurin ikkunasta sisään yli vuoden – väitti katselleensa oravia ja siilejä

Venla 23, halusi tehdä jotakin yksinäisyydelle – katso videolta tanssiteos, jonka nuori nainen esitti ideoimassaan tapahtumassa Jyväskylässä

Katso kuvat uhkaavasta tulipalosta keuruulaisella hevostilalla – ihmiset ja eläimet selvisivät säikähdyksellä

Massiivinen poliisioperaatio Pihtiputaalla, helikopteri ja armeijan ajoneuvo paikalle – tilanne raukesi itsestään ja koko tapahtuma saattoi perustua väärinkäsitykseen

Jyväskylää ajetaan Suomen pääkaupungiksi – yllättävän kansalaisaloitteen takana vantaalainen ja siilinjärveläinen

Vedet virtaavat taas lupaavasti – pohjavesipinnat ovat yhä keskimääräistä alempana, mutta kaivot alkavat täyttyä

Rokotevastaisuus lisääntyy Euroopassa – tuhansia sairastui tuhkarokkoon viime vuonna

Saimaannorpan kuutteja löytyi alkukevään laskennassa 63 – määrä voi vielä kasvaa

Poliisi: Greenpeacen suomalaisaktivistit eivät syyllistyneet rikoksiin Slovakiassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.