Heikki Lampela ja naisystävä vaikenevat mökkisaaren tapahtumista

Tunnettua asianajajaa Heikki Lampelaa syytetään Espoon käräjäoikeudessa kahdesta pahoinpitelystä ja uhkailusta. Asianomistajana kaikissa rikoksissa on hänen naisystävänsä. Kaksikko saapui käräjille keskiviikkona käsi kädessä ja ilmeisen haluttomana selvittämään tapahtumia oikeussalissa.

Lampela on jo aiemmin sanonut, ettei aio koskaan kommentoida asiaa. Syytteet hän kuitenkin kiistää. Koska myös naisystävä vaikeni käräjillä, syyttäjä Tapio Mäkinen vetosi muun muassa tämän aiempiin kertomuksiin, hätäpuhelutallenteeseen ja radiohaastatteluun. Perheissä tapahtuvat väkivaltajutut ovat nykyään yleisen syytteen alaisia, eli niiden päätyminen oikeuteen ei riipu uhrin tahdosta.

Mäkinen vaatii Lampelalle ehdollista vankeutta. Haastehakemuksen mukaan Lampela löi naista, kuristi, repi hiuksista ja sylki tämän kasvoille. Syytteen mukaan naiselle tuli muun muassa mustelmia, hankaumia ja kuhmu.

Syyttäjän mukaan Lampela myös yritti estää naista tekemästä rikosilmoitusta ja puhumasta tapahtumista poliisille. Lampela oli pitänyt kädessään veistä ja uhannut viiltää naisen kurkun auki, jos tämä tekee rikosilmoituksen, haastehakemuksessa kerrotaan.

Epäillyistä pahoinpitelyistä ensimmäinen tapahtui noin vuosi sitten Espoossa ulkona kadulla ja sisällä hotellihuoneessa. Toinen tapahtui tämän vuoden toukokuussa Lampelan huvilasaaressa Espoon edustalla. Epäilty oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen tai laiton uhkaus tapahtui huvilasaaren välikohtauksen jälkeen.

Asianajajien valvoja punnitsee

Asianajajaliitossa ollaan tietoisia Lampelan rikosasiasta. Liiton hallitus vei tapauksen jo kesällä liiton yhteydessä toimivan itsenäisen valvontalautakunnan käsiteltäväksi.

Valvontalautakunta voi huomauttaa tai varoittaa asianajajaa tai määrätä tälle seuraamusmaksun. Jos asianajajan toiminta katsotaan oikein moitittavaksi, asianajaja voidaan erottaa liitosta, jolloin hän ei saa enää käyttää asianajajan ammattinimikettä.

Valvontalautakunta ratkaisee Lampelan tapauksen vasta, kun rikosasiasta on olemassa lainvoimainen tuomio. Espoon käräjäoikeus antaa ratkaisunsa pahoinpitely- ja uhkailujutussa kahden viikon päästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Asianajaja Lampelan pahoinpitelysyytteitä puidaan käräjillä