Heinäkuu oli maan etelä- ja keskiosissa kolein pariinkymmeneen vuoteen

Helteisintä oli Pohjois-Suomessa.

Heinäkuun sää oli keskimääräistä kylmempi, tiedottaa Ilmatieteen laitos.

Näin koleita heinäkuita koetaan keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin. Maan etelä- ja keskiosissa yhtä kylmästä heinäkuusta kärsittiin viimeksi vuonna 1996 ja itä- ja pohjoisosissa kaksi vuotta sitten. 

Maan etelä- ja keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläosissa kuukauden keskilämpötila oli 1–2,5 astetta keskimääräistä alhaisempi. Itä- ja Pohjois-Lapissa puolestaan oli 0,5–1 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäen mukaan koleuden syynä oli matalapainevoittoinen ja epävakainen säätyyppi, joka on vallinnut maassa koko kesän.

– Meillä näitä matalapaineita menee harva se päivä, joten sellaista oikein lämmintä ilmamassaa ei ole tänne meille päässyt tulemaan. Se on jäänyt etelämmäksi, Niinimäki sanoo.

 

Helteet pakenivat pohjoiseen

 

Hellepäiviäkin esiintyi heinäkuussa keskimääräistä vähemmän. Suurin osa niistä mitattiin Pohjois-Suomessa.

Maan etelä- ja keskiosissa hellerajan yli päästiin vain kolmena päivänä. Koko maan helteisimmät paikkakunnat olivat Oulu, Rovaniemi ja Utsjoki, joissa helleraja ylitettiin neljä kertaa.

Vyöhykkeellä Pohjanmaalta Kainuuseen ei puolestaan päästy nauttimaan helteistä lainkaan.

 

Kolikon kääntöpuoli

 

Sadepilvellä on kuitenkin hopeareunuksensa. Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton keräämien ennakkotietojen mukaan heinäkuussa hukkui vain 10 ihmistä. Poikkeuksellisen kylmän kelin ja tavanomaista viileämpien vesien uskotaan olleen osasyynä heinäkuun ennätyksellisen alhaiseen hukkumistilastoon, liitosta kerrotaan.

Suomen ympäristökeskus tiedotti tänään, että pintavedet ovat tänä kesänä pysyneet tavallista viileämpinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.