Heinäluoma Jyväskylässä: Keskusta saneli maakuntahallinnon uudistuksen

Keskusta saneli sote-ratkaisun yhteydessä Suomeen myös maakuntahallintouudistuksen, arvioi Sdp:n kansanedustaja Eero Heinäluoma.

Heinäluoma puhui lauantaina Jyväskylän työväentalon 90-vuotisjuhlassa.

Heinäluoma muistuttaa, että hallituksen hajottamisella pakotettu maakuntahallintomallil voi jättää kipeitä jälkiä jatkoon.

Kansanedustaja huomioi sote-uudistuksen osalta auki olevan harvinaisen paljon asioita.

– Miten yli 20 miljardin menojen rahoitus hoidetaan, on valtaisa kysymys, joka ilmeisesti on täysin auki. Sote-alueiden tarkat tehtävät, ilman omaa sote-hallintoa jäävien maakuntien asema ja luvattujen kolmen miljardin säästöjen syntyminen on vielä kertomatta. Voin olettaa, että nyt syntyneen ratkaisun sovittaminen perustuslain puitteisiin voi osoittautua ongelmalliseksi. Siksi uuden sote-mallin syntymistä voi olla vielä ennenaikaista pitää varmana, Heinäluoma sanoo.

Sen sijaan hän pitää varmana uuden makuntahallinnon syntymistä.

– Maakuntavaltuuston valitaan vaaleilla ja maakunnille siirretään valtion tehtäviä alueilla. Uudistus on todellakin historiallinen, kuten keskustan johtohenkilöiden arvioissa on sanottu. Vastaavasti kuntien ja erityisesti suurten kaupunkiseutujen vaikutusmahdollisuudet asioihinsa tulevat ratkaisevasti kaventamaan.

– Sanelulla synnytetty ratkaisu ei ole hyväksi demokratialle. Sanelu-Suomeen siirtyminen tuottaa väistämättä lisää ristiriitoja ja tuo epävarmuutta suurten uudistusten johdonmukaiseen läpivientiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .