Heinäluoma on ykkösnimi SDP:n presidenttiehdokkaaksi

"Me ollaan nyt jo aikataulusta jäljessä."

Kansanedustaja ja SDP:n entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma on puolueen piirijohtajien suosikki presidenttiehdokkaaksi. Heinäluoman nimeää parhaaksi vaihtoehdoksi kahdeksan kahdestatoista piirijohtajasta eli kaksi kolmasosaa.

Tulos käy ilmi Uutissuomalaisen kyselystä, joka tavoitti kaikki kaksitoista SDP:n piirijohtajaa.

– Kyllä se nyt siltä näyttää, että vanhempi valtiomies Eero Heinäluoma nautti tässä kaikista kovinta kannatusta, Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtaja Teemu Hirvonen sanoo.

– Siinä on vain se ongelma, että ei oikein voida nimetä presidenttiehdokkaaksi ennen kuin kyseinen henkilö antaa itse suostumuksen, Hirvonen huomauttaa.

"Olen ollut Heinäluoman miehiä ihan alusta asti"

Viime kesänä Heinäluoma ehti jo kieltäytyä puolueensa presidenttiehdokkuudesta ja asettua tukemaan Jutta Urpilaista. Urpilainen ilmoitti helmikuussa, ettei pyrikään presidenttiehdokkaaksi, ja vielä tuolloin Heinäluoma oli sitä mieltä, ettei Urpilaisen päätös vaikuta hänen suunnitelmiinsa.

Maaliskuussa Heinäluoma kuitenkin sanoi ottavansa ehdokkuuden uudelleen harkintaan.

– Olen ollut Heinäluoman miehiä ihan alusta asti. Ihan hyvä, että hän vastasi huutoon sillä tavalla, että harkitsee asiaa. Kyllä hän on selkeästi ykkösnimi, Satakunnan piirin Harri Lehtonen sanoo.

Monet piirijohtajista harmittelevat edelleen Urpilaisen kieltäytymistä.

– Jutta Urpilainen olisi ollut hyvä, mutta kun hän kieltäytyi. Eiköhän se olisi Eero Heinäluoma sitten sopiva siihen hommaan, Lapin Hilkka Halonen pohtii.

Kumpula-Natri, Lehtinen ja Jaakonsaari mainitaan

Heinäluoman rinnalla muutama piirijohtaja väläyttää europarlamentissa vaikuttaneita demareita, sellaisiakin, jotka ovat jo ehdokkuudesta kertaalleen kieltäytyneet.

– Olisin nähnyt (Miapetra) Kumpula-Natrin hyvin mielelläni mukana, mutta hän on aika moneen kertaa kieltäytynyt, Pohjanmaan Matias Mäkynen sanoo.

– Minä voisin ruveta katsomaan Miapetra Kumpula-Natrin suuntaan. Hyvä vaihtoehto olisi Lasse Lehtinenkin, Savo-Karjalan Neeta Röppänen sanoo.

Oulun piirin Tanja Tiainen pitäisi Liisa Jaakonsaartakin hyvänä ehdokkaana.

– Meidän omalta alueelta Liisa Jaakonsaarta on pyydetty. Mutta se ratkeaa loppukevään aikana. Ymmärrän, että Jaakonsaari on kieltäytynyt. Mutta varteenotettava henkilö hän on, vakuuttava demari.

Aiemmissa spekulaatioissa mukana olleiden Tuula Haataisen, Erkki Tuomiojan ja Erkki Liikasen nimet eivät nousseet esiin piirijohtajien puheissa.

"En lähde nimiä arpomaan"

Piirijohtajista kolme ei halua nimetä suosikkiaan presidenttiehdokkaaksi. Helsingin piirin Pentti Arajärvi kertoo tässä vaiheessa vain, että haluaa ehdokkaaksi ”uskottavan henkilön”.

– En lähde nimiä arpomaan, vaihtoehtoja varmasti tulee lähiaikoina esille.

Se on varmaa, että SDP:n täytyy pikapuolin valita presidenttiehdokkaansa. Presidentinvaaleihin on aikaa alle vuosi.

– Siinä kyllä pitää olla nopea, me ollaan nyt jo aikataulusta jäljessä, Hämeen Miia Nahkuri sanoo.

– Mutta vaikea sanoa, koska aidosti en tiedä, ketä meillä on ehdolla tähän tehtävään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.