Heinäluoma pitää valiokunnan ratkaisuja omistajaohjauksesta ennakkotapauksena

Tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma pitää tarpeellisena saada aikaan aidosti yhteinen tulkinta omistajaohjauksen liikkumarajoista.

Tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.) uskoo, että valiokunnan mietintö Finavia-sotkusta muodostaa tärkeän pohjan omistajaohjauksen liikkumarajoille. Mietinnön on määrä valmistua marraskuussa, kun kaikkia asianosaisia ja haluttuja asiantuntijoita on kuultu.

– On tässä varmaan ennakkotapauksen aineksia. Tähän saakka on ajateltu, että omistajaohjauksen pelisäännöt ovat hyväksytyt ja tunnustetut ja sinällään toimivat. Tämän tapauksen yhteydessä on osoittautunut, että niitä tulkitaan eri tavoin.

Heinäluoma pitää tarpeellisena saada aikaan aidosti yhteinen tulkinta omistajaohjauksen liikkumarajoista.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolsi maanantaina ministeri Anne Bernerin (kesk.) toimintaa blogissaan. Hän myös kirjoitti, että omistaja voi ottaa myös valtion sijoitusyhtiön Solidiumin yleistoimivaltaan kuuluvia asioita päätettäväksi.

–  Myös Solidiumia ohjeistetaan niin, että omistajalla on mahdollisuus ottaa päätettäväkseen – ja vastaavasti yhtiön hallituksella oikeus siirtää omistajan päätettäväksi – myös sellainen asia, joka kuuluisi hallituksen yleistoimivaltaan, Sipilä kirjoitti.

Heinäluoma ei halua ottaa suoraan kantaa Sipilän kirjoitukseen, mutta hänen mukaansa yhteinen käsitys säännöistä on löydyttävä.

– Tässä on kaksi puolta. Toinen on se, mitkä ovat tähän asti hyväksytyt säännöt, joiden mukaan omistajaohjausta täytyy tehdä. Toinen on se, halutaanko kehittää järjestelmää entisestään. Varmaankin omistajaohjausta arvioidaan valiokunnassa molemmista näkökulmista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.