Heinäluomalta ei sympatiaa jäsenäänestykselle

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma ei hyväksy neuvoa-antavan jäsenäänestyksen järjestämistä SDP:n puheenjohtajakisassa.

Heinäluoma puuttuu asiaan kirjoituksessaan Uutispäivä Demarissa. Hän katsoo asioiden "menneen herttaisesti solmuun" sen jälkeen kun kansanedustaja Erkki Tuomioja asettui ehdokkaaksi jäsenvaaliin, vaikka tällaista vaalia puolueen säännöt eivät tunne.

- Työväenliikkeen perinteisiin ei ole kyllä muutoinkaan kuulunut erilaisten ehtojen asettaminen omalle ehdokkuudelle, hän huomauttaa.

Heinäluoma sanoo pitävänsä tärkeänä, että puolue kulkee kohti Hämeenlinnan puoluekokousta järjestäytyneellä ja puolueen sääntöjen mukaisella tavalla.

- Puheenjohtajan valinta kuuluu kiistatta nykysäännöissä puoluekokoukselle. Hämeenlinnassa sääntöjä puolestaan voidaan muuttaa juuri sillä tavalla kuin demokraattisesti valitut kokousedustajat päättävät.

Heinäluoma listaa jäsenäänestyksestä monia periaatteellisia ja vaikeasti ratkaistavissa olevia ongelmia. Hän kysyy muun muassa, pitääkö SDP:n vaatia yhdistyslain muutosta ja onko perusteltua nostaa puheenjohtaja jäsenäänestyksellä puoluekokouksen ja puoluevaltuuston yläpuolelle.

- Ajattelemmeko valita sen "suuren johtajan", jonka mielipiteiden perään sitten kaikki pikku sorsanpoikaset ryhmittyvät? Mitä silloin jää jäljelle puolueen yhteisöllisyydestä ja yhdessä tavoitteiden asettamisesta?

Jäsenäänestystä vaativat SDP:n puheenjohtajaehdokkaista Tuomioja ja Jutta Urpilainen. Muut ehdokkaat eivät ole asialle lämmenneet.

SDP:n puoluehallitus otti kielteisen kannan jäsenäänestykseen jo tammikuussa.

1 400 vaatii äänestystä


Demarinuorten ja SDP:n opiskelijajärjestö Sonkin adressi jäsenäänestyksen järjestämisen puolesta oli maanantaina kerännyt yhteensä hiukan yli 1 400 allekirjoitusta SDP:n jäseniltä. Nimilista on määrä luovuttaa puoluevaltuuston puheenjohtaja Matti Ahteelle lauantaina puoluevaltuuston alkaessa.

Nimien keräys oli päättymässä maanantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.