Heliövaara kehitysyhtiöstä: Yli puolessa yhtiöitä pitää saada iso liike aikaiseksi

Heliövaaran mukaan yli puolessa kehitysyhtiöön siirrettävissä yhtiöomistuksissa pitää saada aikaiseksi isoa liikettä vaalikauden aikana.

Uuteen kehitysyhtiöön siirrettävä omistus on sellaista, josta valtio voi luopua sopivan tilaisuuden tullen. Näin sanoo valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston päällikkö Eero Heliövaara.

Heliövaaran mukaan yli puolessa kehitysyhtiöön siirrettävissä yhtiöomistuksissa pitää saada aikaiseksi isoa liikettä vaalikauden aikana. Hän sanoo, että kehitysyhtiössä ensisijainen vaihtoehto omistuksille luopumisesta on pörssilistaus.

– Muiden ratkaisujen pitää haastaa pörssilistaus, olla vielä paljon parempia, että siihen voidaan mennä. Valtiona meidän pitää nähdä, että pääomamarkkinoiden kehittäminen on tärkeää ja pörssilistalle pitää saada uusia yhtiöitä.

Heliövaara ei usko, että kaikkia kehitysyhtiöön vietyjä listaamattomia omistuksia ehdittäisiin viedä pörssiin kuluvalla vaalikaudella.

Hänen mukaansa iso liike tarkoittaa sitä, että kun ei ole tarpeen omistaa, niin pitää luopua. Mahdollisia vaihtoehtoja ovat pörssilistauksen lisäksi esimerkiksi yritysmyynnit ja yritysten fuusiot.

– Noissa yhtiöissä ei ole strategista intressiä. Valtioneuvosto voi virkamiesten esityksestä tehdä niistä päätöksen, Heliövaara sanoi.

 Hallitus suunnittelee siirtävänsä uuteen kehitysyhtiöön ensivaiheessa muun muassa omistukset Altiassa, Ekokemissä, lähes puolet Postin omistuksesta ja osa valtion omistuksesta Nesteessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.