Helikopteri saapui apuun, runsaasti polttoainetta sisältänyt halli säästyi tulelta – Video: Tältä Saviontien raju palo näytti ilmasta käsin

Puolustusvoimien NH90-helikopteri saapui auttamaan Laukaan Saviontiellä riehuvan hakekasapalon sammuttamisessa odotetusti ennen puolta yötä keskiviikkoiltana.

– Kopteri on nyt avustamassa paikalla, ja sammutustyöt jatkuvat edelleen, Keski-Suomen pelastuslaitoksen päällikköpäivystäjä Juha Saario kertoi vuorokauden vaihtuessa.


Video: Mikko Teppo / Lukijan video

Sammutustyöt jatkuvat aamuun. Saarion mukaan paikalla on muun muassa kaikki lähialueen sopimuspalokuntien yksiköt.

– Iso osa Jyväskylän pohjoispuoleisesta alueesta on tällä hetkellä tyhjänä, kun kaikki sopimuspalokunnat ovat täällä. Lähitunteina alamme irrottaa yksiköitä paitsi valmiuden järjestämiseksi mutta vastaan tulee kohta jo sekin, että osa sopimuspalokuntalaisista menee seitsemältä aamulla töihin. Tällaisiakin haasteita meidän alalla on, Saario antoi tunnustusta.

Tulipaloa oli sammuttamassa yksiköitä Jyväskylästä, Vaajakoskelta, Laukaasta, Tikkakoskelta, Lievestuoreelta, Konnevedeltä, Äänekoskelta ja Toivakasta.

Saviontien ja Ysitien risteyksen lähellä olevan energiapuukasan palo huomattiin keskiviikkona illalla kahdeksan aikaan. Hakekasa sijaitsee lähellä autopurkamoa, jonka yrittäjä huomasi palon ja soitti palokunnan. Palo levisi nopeasti koko hakekasaan ja palokunnan ensimmäinen tehtävä oli suojella läheisiä rakennuksia vaurioilta.

Tässä lopulta myös onnistuttiin. Erityisen hankala tilanne oli lähimpänä sijaitsevan hallin kanssa.

– Me onnistuttiin siinä, vaikka tilanne oli uhkaava. Hallin suojaamisessa oli tärkeintä, että siellä oli sisällä aika paljon polttoainetta. Se olisi nopeasti leimahtanut ja pahimmassa tapauksessa levinnyt ympäristöön, Saario kuvaili.

Paloalue oli suurimmillaan noin 200 x 50 metriä ja sisälsi palokuormaa sekä energiaa valtavasti. Paikalla olleet kymmenkunta säiliöautoa eivät ensialkuun ehtineet millään kuskata paikalle tarpeeksi vettä, joten hätiin kutsuttiin Rajavartiolaitoksen helikopteri.

Säiliöautoliikenne ohjattiin hakemaan jatkuvalla tahdilla vettä lisää Leppävedestä Saviontietä pitkin. Tämän vuoksi Saviontien liikenne katkaistiin jo illalla muulta kulkemiselta.

– Jos Saviontietä on yön aikana tarkoitus ajaa, suosittelemme etsimään suoraan kiertotien. Säiliöautoja kulkee Saviontiellä sen verran paljon.

Palon syttymissyytä ei tiedetä tarkkaan, mutta päällikköpäivystäjä Saarion mukaan hakekasaa on "möyhitty" säännöllisesti. Kipinä on voinut saada alkunsa esimerkiksi tästä.

Juttua päivitetty 13.6.2019 kello 13:55: Apuun tullut helikopteri ei ollut Rajavartiolaitoksen vaan Puolustusvoimien NH90-kopteri.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .