Heliumia vuotanut kaatuneesta rekasta – tie poikki Jyväskylässä

Tikkakoskelta Laukaan Leppävedelle kulkeva Kuukanpääntie oli poikki liikenteeltä useita tunteja vaarallisen aineen onnettomuuden ja tieltä suistuneen rekan nosto-operaation vuoksi.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Pauli Nurminen kertoo, että magneettikuvausvälineitä kuljettanut ajoneuvoyhdistelmä suistui tieltä noin kilometri Tikkakoskelta Leppävedelle päin.

– Rekasta on purkautunut heliumia, jota laitteissa käytetään. Siellä aloitellaan kohta nosto-operaatiota, ja tie on suljettu sen aikaa. Arviolta se kestää useita tunteja, Nurminen kertoi Keskisuomalaiselle kello 22 jälkeen illalla.

Hälytys keskisuuresta vaarallisen aineen onnettomuudesta tuli hieman kello 21 jälkeen. Kuljettaja ei loukkaantunut onnettomuudesta.

Rekan perävaunu saatiin nostettua ojasta tiistaina aamulla kello kuuden jälkeen. Liikenne kulkee nyt normaalisti ja tie on kunnossa.

Päivystävä palomestari Pentti Karppinen kertoo, että tie onnettomuuspaikalla on kapea ja mutkainen. Onnettomuuteen johtanut tilanne alkoi, kun toinen rekka tuli tiellä vastaan. Turmarekan kuljettaja todennäköisesti väisti tai jarrutti vastaantulijan kohdalla, mikä sai perävaunun heittelehtimään ja veti koko ajoneuvon kyljelleen ojaan ja osittain tielle.

Vastaantullut rekka ei välttämättä edes huomannut onnettomuutta, sillä se ei pysähtynyt paikalle.

Nurmisen mukaan aineesta ei ole vaaraa ihmiselle, eikä kukaan joutunut kosketuksiin sen kanssa. Ulkotiloissa nestemäisestä heliumista on vaaraa lähinnä sen takia, että se on erittäin kylmää. Paineistamattomana heliumin kiehumispiste on -268,9 celsiusastetta eli lähellä absoluuttista nollapistettä.

Sisätiloissa helium voi olla vaaraksi myös siksi, että se saattaa syrjäyttää hapen ja tukehduttaa näin ihmisen. Tätä vaaraa ei kuitenkaan ole ulkotiloissa.

Liikenne ohjattiin nosto-operaation ajaksi Kuukanpääntien sijaan kiertotielle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .