Helle läkähdyttää ikäihmiset – Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja vaatii kovia toimia kuumuuteen varautumiseen

Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen vaatii yhteiskuntaa parantamaan varautumistaan kuumuuteen. Erityisesti eläkeläisten etujärjestö kantaa huolta vanhusten tukalasta tilanteesta.

– Kuumuus on ikäihmisille todella tukalaa ja jopa hengenvaarallista. Helteet ovat erityisen suuri riski terveyden- ja sosiaalihuollon hoitolaitoksissa. Laitoksiin tulee saada riittävät ilmastointilaitteet, jotta saadaan vanhusten asumis- ja hoivahenkilökunnan työolosuhteista inhimilliset. Myös hoitajia uhkaa uupuminen helteen ja työtaakan alle. Henkilöstöresursseja on lisättävä ja työsuojelusta huolehdittava, Korhonen esittää Eläkeläiset ry:n tiedotteessa.

Suomessa on tavoitteena tukea vanhusten kotona asumista. Korhosen mukaan tämä edellyttää investoimista kotien jäähdytykseen, jotta kotona asuminen olisi mahdollista nyt koetunlaisilla helteillä.

– Rakennusmääräyksiin ja asumisterveysohjeisiin tulee saada etenkin ikäihmisten asumiseen nykyistä tiukemmat ylärajat sisäilman lämpötilalle, jota voidaan säädellä esimerkiksi ilmastointilaitteiden ja kaukojäähdytyksen avulla.

Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaan huoneilman lämpötilan toimenpideraja on kesäaikaan 30 astetta palvelutaloissa ja vanhainkodeissa.

Korhonen huomauttaa, että Suomessa ei ole koetunlaisiin helteisiin kunnolla varauduttu, toisin kuin Etelä-Euroopan maissa, joissa helteistä on kokemusta.

– Asialla on todella kiire, jos emme halua ihmisten läkähtyvän kuumuuteen. Tämä on ilmastonmuutoksen ja väestön ikääntymisen myötä todennäköisesti tulevina vuosina voimakkaasti paheneva ongelma.

Eläkeläiset ry:n tiedotteessa viitataan suomalaiseen tutkimukseen, jonka mukaan pitkään jatkunut helle lisää vanhusten kuolleisuutta noin 20 prosenttia. Ilmatieteen laitos on tilastoinut 7. elokuuta mennessä jo 56 hellepäivää tälle kesälle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .