Hellekesä aikaisti omenasatoa, mutta kesälajikkeiden hedelmät jäävät pieniksi

Keskisuomalainen omenasato kypsyy juuri nyt poimittavaksi. Tällä hetkellä ammattiviljelmillä poimitaan kesäomenoita, ja syyslajikkeet kypsyvät maakunnassa parissa viikossa.

Hellekesän jäljiltä sato kypsyy aikaisessa ja on asiantuntijoiden mukaan normaali.

– Ammattiviljelijöiden mukaan kukinta onnistui keväällä hyvin, mutta kotipuutarhoissa kesälajikkeet kärsivät kuivuudesta. Se näkyy omenien tavallista pienempänä kokona. Ammattiviljelmillä pölytyksen varmistavat mehiläistarhat, ja kastelujärjestelmät estävät kuivuudesta johtuvia menetyksiä. Pihlajamarjakoita esiintyy paikoin, paljastaa Riitta Peränen ProAgria Keski-Suomesta.

 

Keski-Suomen maatalousnaisten elintarvike- ja yritysasiantuntija Mirja Pummilan keittiö tuoksuu omenaiselta näinä päivinä. Hän käy puolisonsa kanssa kisaa siitä, kummaltako syntyy parempaa omppuhilloa.

– Mies opetteli hillon teon viime syksynä. Omenat punnitaan poimittuna sen jälkeen, kun niistä on poistettu siemenkota. Niistä keitetään massaa, johon lisätään oikeassa suhteessa hillosokeria. Lasipurkit ja kannet pestään huolella, ja niitä pidetään 150 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Sokeroitu massa purkitetaan lämpimänä. Marmeladi syntyy käyttämällä enemmän sokeria, kertoo Pummila.

 

Hedelmän ja marjanviljelijäin liiton erityisasiantuntija Tuija Tanskan mukaan omenasato kypsyy koko maassa aikaisessa.

– Kesälajikkeissa määrää on, mutta koko jää pieneksi. Alueellista vaihtelua on jonkin verran. Syys- ja talviomenat ehtivät vielä kasvaa kokoa, toteaa Tanska.

 

Leivonmäkeläinen puutarhayrittäjä Simo Tommola korjaa juuri kesälajikkeen satoa.

– Meillä ei ole pihlajanmarjakoita, ja onnistunut raakileharvennus kasvatti omenien kokoa. Koin nakertamat omenat käyvät mehustamiseen aivan mainiosti. Meillä sato on tavanomainen, sanoo puutarhasta tavoitettu Tommola.

 

Jyväskylän tuoremehuasemat puristavat omenia, ja asemat löytyvät katuosoitteista Nyröläntie 545 ja Kammintie 6. Lista lähiseudun asemista puhelinnumeroineen löytyy Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten nettisivulta.

 

Jyväskylän kestävä kehitys Japa ry:n toiminnanjohtaja Anna Sarkkinen kertoo, että tänä syksynä yhdistyksen väki ei jouda perinteiseen tapaan ylijäämäomppujen lastipyöräkuljettajaksi.

– Vapaaehtoinen kuski saisi paikan, ja toimistolla tarjotaan kahvit.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .