Hellekesä ei tuonut tieliikennekuolemiin pelättyä piikkiä

Helteinen kesä ei aiheuttanut pelättyä piikkiä tieliikennekuolemissa. Helteiset säät näkyvät usein Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan kuolemaan johtavien onnettomuuksien lisääntymisenä, mutta tänä vuonna näin ei käynyt.

– Lämpimällä säällä päihteiden kulutus lisääntyy, mikä näkyy usein liikenteessä riskien ottamisena. Tämän vuoksi kuolonkolarit lisääntyvät kesäisin kauniilla säällä, OTI:n yhteyspäällikkö Tapio Koisaari selventää tiedotteessa.

–  Kesän helteistä huolimatta onnettomuuspiikkiä ei onneksi nyt tapahtunut. Tarkastelemme jatkossa, onko kyse satunnaisvaihtelusta vai voiko muutoksen taustalla olla muita syitä.

Kuolemaan johtaneiden tieliikenneonnettomuuksien määrä oli tammi-elokuussa OTI:n tutkintahistorian matalin. 149 ihmistä kuoli 134 turmassa. Samana ajanjaksona viime vuonna onnettomuuksia oli 16 enemmän ja kuolonuhreja 11 enemmän.

Elokuun loppuun mennessä jalankulku- ja pyöräilyonnettomuuksien yhteismäärä oli pienin viiteen vuoteen.

–  Toisaalta vuoden ennätyshyvä tulos kokonaisonnettomuusmäärän osalta johtuu myös juuri siitä, että jalankulku- ja pyöräilyonnettomuuksia on ollut selvästi aikaisempaa vähemmän, sillä moottoriajoneuvo-onnettomuuksien määrä on melko tavanomainen, tiedotteessa sanotaan.

OTI:stä sanotaan, että kuolemaan johtavien onnettomuuksien määrään tieliikenteessä voi satunnaisvaihtelun lisäksi vaikuttaa henkilöautokannan hidas uusiutuminen.

Onnettomuustietoinstituutti toimii osana Liikennevakuutuskeskusta. Uudessa raportissa tarkasteltiin vuosina 2014–2018 tapahtuneita liikenneonnettomuuksia.