Helletti oli todellinen, vahvistavat tilastot: kesä oli kaikkien aikojen lämpimin

Suomessa touko–elokuu oli mittaushistorian lämpimin, ilmenee Ilmatieteen laitoksen tilastoista. Tarkastelujakso oli mittaushistorian lämpimin niin yksittäisillä havaintoasemilla kuin koko maan keskiarvolla mitattuna. Keskilämpötila koko maassa touko–elokuussa oli jopa 0,3 astetta lämpimämpi kuin toiseksi lämpimimpänä vuonna 1937.

Kesän ylin lämpötila mitattiin Vaasan Klemettilässä 18. heinäkuuta, jolloin lämpömittarin elohopea kipusi 33,7 asteeseen. Ilmatieteen laitoksen mukaan tämä on toiseksi korkein lämpötila ainakin 60 vuoteen. Ainoastaan kesällä 2010 päästiin korkeammalle, 37,2 asteeseen.

Touko- ja elokuun aikana Keski-Suomen lämpimin päivä mitattiin Jyväskylän lentoasemalla elokuun 2. päivänä: +32,3 astetta. Tulos pätee, jos mukana vertailussa on Jämsän Hallin lentokentän, Jyväskylän lentoaseman ja Viitasaaren Haapaniemen havaintoasemat.

 

Myös hellepäiviä oli tänä kesänä paljon. Yli 25 asteen lämpötiloja mitattiin maan eteläosassa noin 40 päivänä ja Lapin asemilla 20 päivän molemmin puolin. Keski-Suomessa hellepäiviä oli Jyväskylässä 36. Yksittäisistä havaintoasemista hellepäiviä mitattiin eniten Heinolassa, jossa hellepäiviä kertyi jopa 46.

Yhteensä koko maassa mitattiin hellettä 63 päivänä, mikä on toiseksi suurin määrä 1960-luvulta alkaen. Vain vuonna 2002 on mitattu enemmän hellepäiviä: silloin niitä oli 65. Tilastojen valossa hellelukemat ovat mahdollisia vielä syyskuussa.

– Vuodenaikojen tilastot ovat meillä tyypillisesti kolmen kuukauden jaksoissa, eli kesällä se olisi kesä-, heinä- ja elokuu, mutta jos tarkasteluun otetaan myös toukokuu, joka oli hyvin kesäinen tänä vuonna, niin vastaavanlaisia lämpötiloja ei löydä mittaushistoriasta. Tällainen laajennettu kesän määritelmä oli ennätyksellisen lämmin, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen sanoo.

 

Sade oli niukkaa koko maassa koko kesän. Sen tietää yhä nahoissaan niin maanviljelijä, karjankasvattaja, kotipuutarhuri, marjastaja kuin sienestäjäkin.

Ainoat, jotka pääsivät kehuskelemaan ilmoilla, olivat lomalaiset. Oli melkein sama, milloin lomalla sattui olemaan, sillä kaikille riitti uimakelejä. Sääliksi kävi lähinnä niitä, jotka lensivät etelään ja siellä satoi viikon ajan.

Jyväskylän lentoasemalla mitattiin sadetta heinäkuussa 65,9 millimetriä, joka on melkein sama kuin vuoden 2017 vastaavan ajankohdan sade (69 mm). Jämsässä ropsahti 21.6. yhtenä päivänä 23,8 millimetriä.

 

Varsinkin Länsi-Suomi kärsi kuivuudesta. Sateet jäivät kesä–elokuussa puoleen tavanomaisesta. Vastaava toistuu keskimäärin 10–30 vuoden välein. Joillakin paikoilla Länsi-Suomessa vettä ei tullut ollenkaan yli kuukauteen.

Nyt kuivuus näkyy myös Keski-Suomessa kaivojen, purojen ja jokien kuivumisena.

Keskimääräistä sateisempaa oli vain Pohjois-Lapissa. Kesän suurin sademäärä mitattiin Taivalkoskella: 286,6 millimetriä.

Varsinkin Ahvenanmaan Jomalassa kärvisteltiin kuivuudessa, sillä vettä tuli 77,6 millimetriä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .