Helsingin Sanomat julkaisi Siilasmaa-kirjan tietoja sovittua aiemmin

Helsingin Sanomat julkaisi viikko sitten sunnuntaina jutun, jossa Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa kertoo Nokian entisen pääjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan Jorma Ollilan tiukasta johtamistyylistä.

Jutussa paljastetaan tietoja myös Siilasmaan 12. lokakuuta julkaistavasta kirjasta Paranoidi optimisti. Haastattelun ja kirjan ennakkokappaleen saadakseen lehden oli sitouduttava noudattamaan sitä, että jutun saa julkaista aikaisintaan kirjan julkaisemista edeltävänä viikonloppuna. Kustantaja Tammi oli lähettänyt kirjan tekstin ennalta nähtäväksi kolmelle medialle – Helsingin Sanomille, Talouselämälle ja Sunnuntaisuomalaiselle.

Helsingin Sanomat päätti kuitenkin rikkoa embargon eli ennakkotietojen sovitun julkaisuajan ja julkaisi artikkelin jo 23. syyskuuta.

"Haastattelu on itsenäinen juttu"

Tammen viestintäjohtajan Reetta Miettisen mukaan kustantamossa oltiin yllättyneitä lehden päätöksestä rikkoa sovittu embargo.

Miettisen mukaan sopimuksen rikkomisesta on keskusteltu Helsingin Sanomien kanssa.

– Luonnollisesti jatkossa toivomme, että embargosta pidetään kiinni. Asia meidän puoleltamme on nyt käsitelty, ja Helsingin Sanomien kanssa jatkamme normaalisti yhteistyötämme, Miettinen kertoo sähköpostitse.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi toteaa, että lehden julkaisema artikkeli perustui Risto Siilasmaan pitkään haastatteluun ja siinä sivutaan vain osittain tulevan kirjan sisältöä.

– Haastattelu on itsenäinen journalistinen juttu – ei esimerkiksi kirja-arvio tai referaatti teoksen sisällöstä, Niemi perustelee sähköpostitse.

– Katsomme, että esimerkiksi kustantajan aikataulutoiveet eivät missään määrin voi vaikuttaa tällaisen juttutyypin julkaisuun, hän linjaa.

Tammen Reetta Miettisen mukaan embargojen rikkominen on harvinaista.

– Asia käsitellään aina kyseessä olevan median kanssa. Tietenkin me toivomme, että alalla kunnioitetaan näitä molempia hyödyttäviä sopimuksia, Miettinen toteaa sähköpostitse.

Sunnuntaisuomalainen ja Uutissuomalainen kuuluvat Väli-Suomen Media Oy:öön.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .