Helsingin Sanomien toimittaja ja KRP väänsivät takavarikosta suljettujen ovien takana

KRP:n mukaan Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisesta lähtenyt rikostutkinta alkaa olla loppumetreillä

Helsingin Sanomien sotilastiedustelu-uutisoinnista liikkeelle lähtenyt rikostutkinta alkaa olla loppumetreillä, kertoo keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Janne Järvinen.

– Tutkinta on edistynyt ja uskoisin, että ollaan muutaman kuukauden päästä tilanteessa, että tutkinta on sitten loppuvaiheessa, Järvinen sanoo.

Tiistaina korkein oikeus käsitteli Helsingin Sanomien toimittajan ja keskusrikospoliisin kiistaa toimittajalta takavarikoitujen työvälineiden tutkimisesta ja hyödyntämisestä rikostutkinnassa. Koska toimittajilla on tietyin reunaehdoin oikeus olla ilmaisematta tietolähdettään, tapaus on tavallista kotietsintää ja takavarikkoasiaa mutkikkaampi. Käsittely julistettiin salaiseksi istunnon aluksi.

Poliisi aloitti rikostutkinnan ja teki toimittajan kotiin kotietsinnän joulukuussa 2017, pian sen jälkeen, kun lehti oli julkaissut muun muassa salaiseksi leimattuihin asiakirjoihin perustuvan artikkelin Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta.

Toimittajan asianajaja Kai Kotiranta kertoi, että oikeus arvioi onko materiaalin hyödyntämiselle lain mukaiset perusteet vai ei.

– Toimittajan lähde ja lähdesuoja pitää pyrkiä turvaamaan demokraattisessa yhteiskunnassa niin kattavasti kuin mahdollista, hän tiivisti puolustuksen kannan.

 

Molemmat jutun kirjoittajat olivat paikalla

 

Järvinen haluaisi kuitenkin päästä penkomaan poliisin toimittajalta viemää aineistoa.

– Olen pyytänyt aineiston hyödyntämistä ja takavarikoimista oikeudelta, hän toteaa.

Istunnossa olivat paikalla molemmat Viestikoekeskus-jutun kirjoittajiksi merkityt toimittajat. Toistakin toimittajaa kuultiin oikeudessa, koska "asia koskee häntäkin".

Uutisoinnin laillisuuden lisäksi poliisi on tutkinut mahdollisen laittoman tietovuodon alkulähdettä. Tätä on poliisin aiemman kertoman mukaan tutkittu epäiltynä virkasalaisuuden rikkomisena, mikä viittaisi tahallisen rikoksen epäilyyn. STT kertoi aiemmin tänä kesänä, että kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoff on epäiltynä tietovuototutkinnassa. Tiedossa ei kuitenkaan ole, epäilläänkö vuodon tällä hetkellä olleen tahaton vai tahallinen. Viranomaiset eivät ole kommentoineet asiaa.

STT:n enemmistöomistaja on Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Katso video palopaikalta: Hankasalmen sahan tulipalo tuhosi hallin katon, mutta jättivahingoilta säästyttiin – "Tämä ei oikeastaan vaikuta toimintaan", toimitusjohtaja huokaisi

MTV:n puheenjohtajatentissä kaikki puolueet ilmoittivat tukevansa ansiosidonnaista työttömyysturvaa kaikille

Liikennevalot ovat poissa käytöstä Jyväskylän Rantaväylällä Satamakadun risteyksessä torstai-iltana

Viikonloppuna "ratkaisun hetket ovat käsillä", kun EU-johtajat käyvät rahaneuvotteluihin – Tuppurainen sanoo Suomen pitävän tavoitteistaan kiinni, mutta lopulta kokonaisuus ratkaisee

Eteläväylän tietyö etenee Keljonkankaalla

Palokan senioritalon asukkaat toivovat pääsevänsä pian noutamaan tavaroitaan – tiedotustilaisuudessa oli paljon kysyttävää, eivätkä kaikki vastaukset miellyttäneet

Valtakunnansyyttäjä STT:lle: On Päivi Räsäsen kannalta oikeudenmukaista, että poliisi katsoo nauhat ja asia selvitetään kunnolla

Jyväskyläläinen huippu-uimari Mimosa Jallow sai unelmiensa opiskelupaikan – "Olen ollut aina epävarma opiskelusta"

Kalastaja otti poliisin kyytiin ja souti epäillyt varkaat kiinni Tampereella

Kuorma-auton kyydissä ollut kuormausnosturi kolhaisi siltaa Keuruuntiellä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.