Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kahden virolaismiehen syytteet törkeästä rahanpesusta

Poliisin aiemmin ennätyssuureksi rahanpesuksi kuvaileman jutun syytteet kaatuivat tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa. Venäjän Karjalan moottoritien suunnitteluhankkeeseen liittyvässä jutussa oli syytettyinä kaksi virolaismiestä. Syyttäjä vaati heille vankeutta yli sadan miljoonan euron törkeästä rahanpesusta.

Tuomio rahanpesusta edellyttää sen osoittamista, että rahat on alun perin hankittu rikollisella toiminnalla. Oikeuden mukaan tästä ei ollut riittävää näyttöä, minkä vuoksi syytteet hylättiin.

–  Esirikoksesta eli siitä, että nyt kysymyksessä olevat (...) 135 miljoonaa euroa olisivat olleet peräisin rikollisesta toiminnasta, on jäänyt varteenotettava epäilys. Asiassa ei ole näytetty esirikoksen toteutumista rahanpesurikoksen tunnusmerkistössä tarkoitetulla tavalla, oikeus totesi ratkaisussaan.

Taustalla laitonta pankkitoimintaa

Rahat oli suomalaisfirmassa toimineiden virolaismiesten mukaan tarkoitettu niin sanottuun Äänisen moottoritien suunnitteluhankkeeseen. Syyttäjä taas katsoi, että rikoksella tehtyä venäläisrahaa kierrätettiin kulissina toimineen HTR Talonrakennus -nimisen suomalaisfirman kautta kolmansiin maihin.

Syyttäjä nojasi todisteena moskovalaisen tuomioistuimen 2015 antamaan tuomioon. Sen perusteella syyttäjä väitti, että rahat olivat peräisin rikollisesta toiminnasta ja kulkivat rikollisryhmän hallitseman, sittemmin lakkautetun venäläispankin kautta. Raha jatkoi syyttäjän mukaan suomalaisfirmaan ja lopulta sitä päätyi pariinkymmeneen maahan.

Oikeuden mukaan on riidatonta, että rahat ovat peräisin yhtiöiltä, joilla on ollut tilit OOO Investitsionnyi Sojuz -nimisessä venäläispankissa. Moskovassa annetussa tuomiossa pankkiin liittyviä henkilöitä on tuomittu laittoman pankkitoiminnan harjoittamisesta.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan tässä tuomiossa ei kuitenkaan ole todettu, että pankkiin suoritetut varainsiirrot olisivat olleet laittomia tai että rahojen alkuperä olisi ollut rikollinen.

–  Varojen rikollista alkuperää ei voida osoittaa sillä, minne rahat olivat sittemmin HTR Talonrakennus Oy:n tililtä päätyneet, oikeus totesi.

Oikeus totesi myös, ettei sen ole tarpeen ottaa kantaa siihen, oliko suomalaisfirman ja Severno-Zapadnyj Koridor Razvitian (Luoteis-Venäjän kehitysväyläyhtiön) välillä laadittu moottoritiesopimus todellinen.

KRP alkoi tutkia vuonna 2014

Keskusrikospoliisi (KRP) aloitti jutun tutkinnan elokuussa 2014, kun KRP:n rahanpesun selvittelykeskukseen tuli useita ilmoituksia epäilyttävistä liiketoimista.

Syytettyinä olleiden 70- ja 44-vuotiaiden virolaismiesten lisäksi jutussa on epäilty, että 44-vuotiaalla venäläismiehellä oli näppinsä mukana kuviossa.

Äänisen moottoritien oli tarkoitus kulkea Parikkalan kohdalta ainakin Petroskoihin. Tiehankkeesta uutisoivat vuonna 2013 muun muassa Yle ja Talouselämä. Uutisissa Luoteis-Venäjän kehitysväylä -yhtiön toimitusjohtaja kertoi, että hankkeen pääsuunnittelijaksi tai urakoitsijaksi kaavaillaan suomalaisfirmaa.

Uutisissa puhunut toimitusjohtaja on sama 44-vuotias venäläismies, jonka KRP epäili sittemmin ohjeistaneen virolaismiehiä rahanpesussa.

Moottoritiehen liittyy myös Parikkalan rajanylityspaikka, jota on pitkään toivottu piristysruiskeeksi alueen taloudelle. Suomen hallitus päätti syyskuussa aloittaa valmistelun rajanylityspaikan avaamiseksi 2024.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kun Maryam Mousapour muutti lastensa kanssa Iranista Jyväskylään, Pupuhuhdassa odotti liki tyhjä asunto – Nyt elämä Suomessa on hyvä

Rattijuoppo peruutti autonsa ojaan Äänekoskella – kovat promillet toivat ehdottoman vankeustuomion, vaikka kyse oli ensikertalaisesta

Jyväskylän torin muutto Asema-aukiolle on viivästynyt: Kysyimme myyjiltä ja asiakkailta sunnuntaina, miten torilla menee nyt – Näin he vastasivat

Postin työriitaa ratkoo seuraavaksi valtakunnansovittelija

Lakivaliokunnan puheenjohtaja lähestymiskielloista: hakemus maksuttomaksi, kieltoon määrätty sähköiseen valvontaan, rikkojille kovemmat rangaistukset

Vessariitaa rauhoitelleen miehen ravintolailta päättyi ambulanssiin Jämsässä – vamman aiheuttaneen maksettavaksi yli 21 000 euron korvaukset

Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoituksista – näin poliisi perustelee toimintaansa

Silja Europan matkustajille ei tiedotettu kuolemantapauksista – "Sain tiedon uutisista"

Hakalan sauna vetänyt väkeä Jyväskylään ympäri Suomen ja maailman – himosaunoja Pelle Miljoona vieraili Halssilassa, mutta ei päässyt lauteille

Myös autottomat voivat joutua maksajiksi, kun hallitus vaatimassa latausmahdollisuutta pihoihin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.